Jenő
-2 °C
6 °C

Sárga háromszöggel különböztetnék meg a hajléktalanokat Marseille-ben

2014.12.04. 11:35 Módosítva: 2014-12-04 14:00:18

A marseille-i önkormányzat a városban élő hajléktalanoknak olyan nyakba akasztható igazolványt osztott ki, amin egy nagy sárga háromszög látható.

A hatóságok az igazolvánnyal a hajléktalanok egészségügyi és szociális ellátását szeretnék megkönnyíteni. A náci sárga csillagra emlékeztető megkülönböztető jelzés azonban éles tiltakozást váltott ki.

 A kártya elülső oldalán egy nagy sárga háromszög virít, amit az előírás szerint jól látható helyen kell majd viselni a nyakba akasztva vagy a hátizsákra csíptetve. A kártya hátoldalán adatokat kell megadni: név, társadalombiztosítási szám, krónikus betegségek.    

A városháza azt állítja, hogy az igazolványon a személyes adatok mellett azért szerepel a jel, mert így a kórházak és szociális ellátók is azonnal láthatják, hogy „különösen gyakran segítségre szoruló emberről” van szó

A városháza nem írja elő az igazolvány viselését a ruházaton, de a  polgármester egyik tanácsadója a Le Nouvel Observateurnek azzal védte a kitűzőt, hogy az adott esetben a hajléktalanok életét mentheti meg. Kulcsfontosságú információkat szolgáltathat a nekik segítő tűzoltóknak és egészségügyi dolgozóknak. Xavier Mery példaként említette az adott hajléktalan vércsoportját.    

A nemes célt a civil szervezetek is elismerik, de szerintük a sárga jel csak fokozza a hajléktalanok kirekesztését és megkülönböztetését. Több civil szervezet aktivistája ezért szerdán a marseille-i polgármesteri hivatal előtt tüntetett.

Orvosok is tiltakoztak az intézkedés ellen, mert az szerintük nemcsak megbélyegzi a hajléktalanokat , de az érzékeny egészségügyi adatok kezelésére vonatkozó szabályokat is megsérti a kártyát kirakó emberek esetében.

Más tüntetők olyan transzparenst vittek, amelyen a Harmadik Birodalomban alkalmazott megkülönböztető jelzéseket tüntették fel. A koncentrációs táborokban különböző színű háromszögekkel jelölték meg a cigányokat, a homoszexuálisokat, a szektásokat vagy a hontalanokat. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?