Cecília
4 °C
6 °C

Több millió liter kőolaj ömlött ki egy izraeli nemzeti parkban

2014.12.04. 18:09

Több millió liter kőolaj ömlött ki csütörtökre virradóra egy természetvédelmi területen Izrael déli részén, az ország történelmének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját előidézve - jelentette az MTI.

A megrepedt vezetékből szivárgó kőolaj egy négyzetkilométernyi területen árasztotta el az Eilattól nagyjából 20 kilométerre található Evrona nemzeti parkot.

Az izraeli közszolgálati rádió arról számolt be, hogy bár a környezetvédelmi hatóságoknak két óra után sikerült megfékezniük a szivárgást, a teljes rehabilitáció hónapokba vagy akár évekbe is beletelhet.

A környezetvédelmi minisztérium az ország történelme egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófájának nevezte az olajszivárgást, ami súlyos károkat okozott a jordániai határ közelében fekvő terület élővilágában. A parkban ritka egyiptomi dhumapálmafák nőnek és a terület kiterjedt szarvaspopulációnak ad otthont.

Jordániai állampolgárok tucatjait szállították kórházba, miután olajfüstöt lélegeztek be.

Az olajvezeték a karbantartási munkálatok során sérült meg egy baleset következtében, a hatóságok kizárták a szándékosság lehetőségét.

A hatvanas években megépített olajvezeték a déli Eilatot köti össze az Észak-Izraelben fekvő Askelón kikötővárossal. A vezeték az eredeti szándékok szerint az iráni kőolaj Európába szállítására szolgált volna, ez azonban az 1979-es iszlám forradalom miatt meghiúsult.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?