Auguszta
-7 °C
0 °C

585 milliárd dollárt kap az USA hadserege

2014.12.05. 01:01

Az amerikai képviselőház 585 milliárd dollárt szavazott meg a fegyveres erők kiadásaira a 2015-ös költségvetési évben - írja az MTI. A tervezetben 521 milliárdot adtak a személyi kiadásokra, a fegyverzetre, a kutatásra és fejlesztésre, és közel 64 milliárdot a "tengerentúli" hadműveletekre, beleértve az afganisztáni, iraki és szíriai háborúskodást. Az utóbbi két helyszínen a légierő 5 milliárd dollárt fordíthat az Iszlám Állam nevű, szélsőséges szervezet állásainak a bombázására. Ugyanebből az összegből kell biztosítani 1500 amerikai katona és tanácsadó iraki állomásoztatását, noha a harci bevetésük nincs tervbe véve.

A hadi költségvetési törvény felhatalmazza a Pentagont a mérsékeltnek minősített, azaz nem szélsőséges iszlamista szíriai felkelők támogatására is két éven át. A védelmi minisztérium márciusban 10 milliárd dollárral kevesebb kiadásra kért engedélyt, az Afganisztánból való kivonulás költségcsökkentő hatása miatt, de akkor még nem jelentkezett a több országra is közvetlen veszélyt jelentő Iszlám Állam fenyegetése a közel-keleti térségben.

A szenátusban a jövő héten döntenek a védelmi minisztérium költségvetéséről, és arra lehet számítani, hogy ott is megszavazzák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!