Szabina
2 °C
15 °C

Megint beszólt McCain

2014.12.05. 16:27

John McCain amerikai republikánus szenátor megakadályozta az arról szóló szavazást, hogy a szövetségi felsőház támogassa-e Tony Blinken helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó külügyminiszter-helyettessé történő kinevezését - írta pénteken a The Los Angeles Times című napilap.

  Az arizonai szenátor "totálisan alkalmatlannak" nevezte a jelöltet arra, hogy ő legyen a külügyminiszter helyettese. A politikus néhány nappal ezelőtt ugyanezekkel a szavakkal szólította fel társait arra, hogy utasítsák el Colleen Bell televíziós producer budapesti nagykövetté történő kinevezését.

  McCain élesen bírálta Blinken azon korábbi kijelentéseit, amelyekkel az Irakból való amerikai kivonulás mellett foglalt állást. "Ő az a fickó, aki azt mondta, hogy olyan gazdagságban és biztonságban hagyjuk hátra Irakot, amilyenre még nem volt példa a történelemben" - közölte a volt elnökjelölt.

  A republikánus szenátor, aki gyakran kritizálja az Obama-adminisztráció külpolitikáját, annak idején hevesen ellenezte az iraki csapatkivonásokat.

  A szenátus külügyi bizottságának csütörtökön kellett volna szavaznia Blinken jelöléséről. McCain beavatkozásának következtében azonban leghamarabb a jövő héten kerülhet sor a voksolásra. Ha a bizottság jóvá is hagyja Blinken jelölését, azt még a szenátusnak is meg kell erősítenie.

  Az 52 éves Blinken Barack Obama és Bill Clinton elnöksége alatt is a Fehér Házban dolgozott. A külügyminiszter-helyettesi posztot korábban William Burns töltötte be, aki november elején nyugdíjba vonult.

  John McCain az új magyarországi nagykövet, Colleen Bell kinevezéséről tartott keddi szenátusi szavazás alkalmával "totálisan alkalmatlannak" nevezte a jelöltet arra, hogy Magyarországon legyen nagykövet, amely egy "nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek", és amely fontos az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekei szempontjából. Egyúttal azt is mondta, hogy Orbán Viktor neofasiszta náci. Ez a magyar kormányfőnek nem tetszett, Orbán szerint a kijelentést McCaint minősíti. Akit egyébként korábban még hősnek tartott a kormányfő.