Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliók menekülnek egy közelgő tájfun miatt

2014.12.05. 19:43

Milliókat, egyes becslések szerint mintegy két és félmillió embert evakuálnak otthonából a Fülöp-szigetek középső részének tengerpartjairól és földcsuszamlás fenyegette vidékeiről egy közelgő tájfun miatt pénteken.

A Hagupit tájfun széle már elérte a szigetország keleti partjait. Bár a vihar ereje csökkent valamelyest, és már nem éri el a legerősebb, úgynevezett szupertájfunokra használt ötös fokozatot, vélhetően számottevő pusztítást fog végezni - közölte a Fülöp-szigeteki meteorológiai szolgálat. Ez ígérkezik az idei év legerősebb viharának az országban, és akár 700 kilométeres körzetre is kiterjedhet hatása.

A vihar közeledte miatt szerte az országban mintegy félmillió családot, azaz nagyjából 2,5 millió embert evakuálnak otthonából a hatóságok. Sok kikötőt bezártak, számos repülőjáratot töröltek, emiatt a fővárosban, Manilában és a déli Mindanao szigeten több mint 2000 embernek félbe kellett szakítania utazását, és várnia kell, amíg újraindul a közlekedés.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint olyan területeket is érhet újból természeti csapás, amelyeket tavaly sújtott az ötös erősségű Haiyan tájfun, és még nem heverték azt ki. Így újra a tomboló vihar útjába kerülhet az egy éve teljesen lerombolt Tacloban is, ahol máig ezrek laknak sebtében összetákolt bódékban a tavalyi természeti csapás óta. A leginkább veszélyeztetett két terület a tavalyi pusztítás által is érintett Samar és Leyte szigete.

A tavaly novemberi Haiyannak - minden idők legerősebb tájfunjának - több mint 7000 halálos vagy eltűnt áldozata volt, és több mint 4 millió azoknak a száma, akik fedél nélkül maradtak, vagy megrongálódott a házuk.

A Hagupit tájfun szeme pénteken 435 kilométerrel délkeletre volt a szigetországtól, a Csendes-óceán felett. Széllökéseinek sebessége elérte a 250 kilométert óránként. Várhatóan szombat délután csap le a szárazföldre. Körülbelül 10 millió lakost fenyeget áradás, de akár 30 millió is lehet azok száma, akik valamennyi kárt szenvednek majd a meteorológiai szolgálat szerint.