Jolán
2 °C
4 °C

Óriási fej hullott le Kínában

2014.12.05. 21:51

Kínában korrupció, hatalommal való visszaélés és államtitok megsértése miatt letartóztatták a belbiztonság nem oly régen még legmagasabb szintű irányítóját, Csou Jung-kangot. - írja az MTI a kínai Hszinhua hírügynökségre hivatkozva.

Csou letartóztatása az utóbbi évtizedek legnagyobb belpolitikai botrányának ígérkezik, ugyanis a 72 éves politikus 2012 novemberéig öt éven át volt a Kínai Kommunista Párt legbelsőbb elitjének (ha valaki szerti a bürokratikus rétegződést: a politikai bizottság állandó bizottságának) tagja, de volt Szecsuan tartomány párttitkára és a közbiztonsági tárca első embere is.

Persze Csou sorsa nem a hatékony bűnüldözésen, hanem a pártvezetésen múlt; a KKP KB a hírek szerint pénteken adta át az ügyészségnek a bizonyítékokat. A Párt közleménye szerint először 2013 decemberében került képbe a hatalmát a legutóbbi kongresszuson elvesztő Csou, és több meghallgatást követően idén júliusban indult ellene - szigorúan belső - vizsgálat.

A volt vezetőt nagy összegű kenőpénzek és ingatlanokat elfogadásával, nepotizmussal, valamint párt- és államtitkok kiszivárogtatásával vádolják - a New York Times tényfeltáró riportja 160 millió dollárra becsüli a családban szétterített vagyont. A közlemény külön is kitér arra, hogy Csou többször is házasságtörést követett.

Csou az eddigi legnagyobb hal Hszi Csin-pingkínai államelnök-pártfőtitkár korrupcióellenes kampányában, mely "az igazságszolgáltatás előtt mindenki egyenlő" és a "le fognak csapni a legyekre és a tigrisekre (azaz a kis és nagy halakra)" jelszavakkal indult.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?