Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

15 millió fontból épít új közel-keleti bázist a Királyi Haditengerészet

2014.12.06. 13:48 Módosítva: 2014-12-06 13:49:10

A Bahreini Királyság és a brit Királyi Haditenegrészet közösen épít ki egy új hadikikötőt Mina Salman Portnál 15 millió fontból (azaz nagyjából 5,8 milliárd forintból), hogy itt állomásozzanak ezentúl a brit rombolók és repülőgép-hordozók, írja a BBC. Ez a flotta első komoly hadiberuházása a Közel-Keleten azóta, hogy 1971-ben a britek kivonták erőiket a Perzsa-öbölből.

Philip Hammond brit külügyminiszter egy Bahreinben rendezett biztonsági csúcson írta alá a két ország közös hadikikötő-építési tervét.

A BBC biztonsági szakértője és veterán haditudósítója, Frank Gardner szerint ez az új flottatámaszpont lesz a Királyi Haditengerészet egyik legfontosabb bázisa, ahonnan az Irakban szolgáló brit csapatok, és a Iszlám Állam ellen harcoló koalíciós erők is könnyedén kaphatnak támogatást. Emellett a rendszeresen járőröző brit hadihajók a kalózkodást is visszaszoríthatják a térségben.

Garder azonban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Bahreini királyságot az utóbbi években sokat kritizálták az emberi jogok lábbal tiprása miatt, és a 2011-es egyiptomi forradalom után kirobbant tüntetéssorozatok ellenére továbbra is fennáll az a helyzet, hogy egy szunnita kisebbség uralkodik a síita többség felett, és a síitákat teljesen kirekesztik a hatalomból és a gazdagságból.

Az olajban gazdag szigetország külügyminisztere, Sheikh Khalid bin Ahmed bin Mohammed Al-Khalifa azonban bizakodó: a brit-bahreini együttműködés szerinte elő fogja segíteni a stabilitást a Közel-Keleten.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?