Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

FAZ: Orbán kivívta a geopolitikai hűtlenség vádját

2014.12.06. 14:20

A Frankfurter Allgemeine Zeitungcímű konzervatív német lap John McCain amerikai republikánus szenátor kijelentéseivel kapcsolatban közölt elemzést szombati számában, írja az MTI.

A közelség az orosz baráthoz című írása bevezetőjében Stephan Löwenstein kiemelte, hogy Budapest és Washington a felszínt tekintve a korrupcióról vitázik, valójában viszont Orbán Viktor kormányfő Oroszországhoz fűződő viszonyáról van szó. A szerző a McCain-kijelentés ügyét ismertetve kifejtette, hogy a NATO-szövetségesek vitájának elmérgesedése geopolitikai összefüggésrendszerre utal , és a korrupció körül kialakult vita felszín alatt húzódó valódi témája kezdettől fogva "Orbán Putyin iránti feltételezett vonzalma volt".

Orbán szavakkal és tettekkel keltette fel a geopolitikai hűtlenség vádját

- írja a lap, amely szerint a keleti nyitás politikájára, illetve a kormányfő nyári tusnádfürdői beszédére utalva kifejtette, hogy a stratégia legitimitását nem lehet elvitatni, de a kormány ezt "irritáló politikai filozófiai fejtegetésekkel párosítja", amelyek a nyugati életstílust dekadensnek, a piacgazdaságot pedig gyarmatosító rablókapitalizmusnak minősítik.

A paksi bővítéssel, a Déli Áramlattal és az ukrajnai magyar kisebbség helyzetével kapcsolatos kormányzati álláspontot összefoglalva hozzátette, hogy mindezek a "kis hangok olyan dallamot alkotnak, amelyhez túl jól illeszkedik a politikai kísérőszöveg". Ugyanakkor Magyarország eddig rendre kiállt a NATO és az EU mellett, és nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is - emelte ki a FAZ szerzője.

Löwenstein úgy vélte, az más kérdés, vajon az amerikaiak "izmozása" alkalmas-e arra, hogy továbbra is a NATO és az EU mellett tartsa Orbánt, és hogy a civil társadalom és a korrupciómentes államigazgatás iránti "állítólagos aggodalom" hitelesebbé teszi-e az amerikaiak tevékenységét. Úgy tűnik, hogy Angela Merkel német kancellár egy másik stratégiát tervez, hiszen az a hír járja, hogy 2015 márciusában Budapestre kíván látogatni.