Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az al-Kaida vállalta a jemeni öngyilkos merényletet

2014.12.09. 14:58

Az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű terrorszervezet vállalta magára kedden a Twitteren egy jemeni katonai bázis elleni, legkevesebb hét katona életét követelő öngyilkos merényleteket - közölte az AFP hírügynökség egy katonai forrásra hivatkozva.

A halottakon kívül - egyes források szerint tíz katona vesztette életét - nyolc katona megsebesült az autórobbantásos merényletekben Jemen délkeleti részén. A támadásokat egy katonai parancsnokság és egy ellenőrzőpont ellen hajtották végre a Hadramaut tartományban található Szejúnban.

A merénylők két autóval érkeztek a parancsnokság felé, az első elkövető a katonai bázis bejáratánál robbantotta fel magát. A bázison magas rangú katonák találkoztak, a merénylők pedig nem sokkal a tábori parancsnok konvojának érkezése után robbantottak. A parancsnok sértetlenül kijutott a bázisról.

Erőszakhullám

Egy másik katonai forrás szerint a bejárat előtt felrobbanó autó öt katonát ölt meg, a másik jármű harminc méterre jutott be a tábor belsejébe, és egy katonai járműnek ütközve felrobbant. A robbanás károkat okozott a katonai épületben és a környező házakban.

Az utóbbi forrás szerint a második merénylő valószínűleg az udvaron a szokásos reggeli gyakorlatra összegyűlt katonákat vette célba, akik közül kettőt ért el a robbanás. Ugyanebben az időben egy másik robbanószerkezet is működésbe lépett a város egyik terén, de az a robbanás nem követelt áldozatokat.

Jement erőszakhullám öntötte el, amióta szeptemberben feltételezhetően Irán támogatását élvező síita muzulmán lázadók hatalmukba kerítették a fővárost, és offenzívát indítottak az egész országban, megütközve szunnita törzsekkel és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi ágával.