Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Brutális rezsiemelés és privatizáció: ez az ukrán recept

2014.12.09. 16:14

Az ukrán kormány úgy határozott, hogy piaci szintre emeli a lakossági energia árát, jelentette be Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Kijevben, a kormány keddi ülésén. Az elhúzódó, április óta tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus miatt kialakult súlyos gazdasági helyzetben lévő és energiahiánnyal küzdő Ukrajnában a Naftohaz ukrán állami gázvállalat az állam költségvetését is meghaladó deficitet halmozott fel idén.

A Naftohaz hiánya mintegy 110 milliárd hrivnyát (egy hrivnya körülbelül 16 forint), míg az állami költségvetésé 68 milliárd hrivnyát tesz ki. "Reális piaci árat kell fizetnünk az energiahordozókért, különben a Naftohaz költségvetése örökre deficites marad" - indokolta a döntést Jacenyuk. A kormányfő azt mondta, hogy a lakosság szegényebb rétegei számára az állam továbbra is biztosít kedvezményt az energia árából.

A miniszterelnök nem beszélt a részletekről, így arról, hogy mikor tervezi a rezsi jelentős mértékű emelését, az állami támogatás rendszeréről és mértékéről sem ejtett szót.

Jacenyuk elmondta, a kormány új gazdaságpolitikája keretében 1200 állami vállalat privatizációjának engedélyezésére tesz javaslatot a parlamentnek. A miniszterelnök szavai szerint jelenleg Ukrajnában a privatizációs tiltólistán mintegy 1500 állami vállalat szerepel. Hangsúlyozta, hogy ezek az állami cégek "politikai klánok fosztogatásának vannak kitéve", ezért tartja szükségesnek jelentős részük magánosítását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!