Móric
14 °C
17 °C

Brutális rezsiemelés és privatizáció: ez az ukrán recept

2014.12.09. 16:14

Az ukrán kormány úgy határozott, hogy piaci szintre emeli a lakossági energia árát, jelentette be Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Kijevben, a kormány keddi ülésén. Az elhúzódó, április óta tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus miatt kialakult súlyos gazdasági helyzetben lévő és energiahiánnyal küzdő Ukrajnában a Naftohaz ukrán állami gázvállalat az állam költségvetését is meghaladó deficitet halmozott fel idén.

A Naftohaz hiánya mintegy 110 milliárd hrivnyát (egy hrivnya körülbelül 16 forint), míg az állami költségvetésé 68 milliárd hrivnyát tesz ki. "Reális piaci árat kell fizetnünk az energiahordozókért, különben a Naftohaz költségvetése örökre deficites marad" - indokolta a döntést Jacenyuk. A kormányfő azt mondta, hogy a lakosság szegényebb rétegei számára az állam továbbra is biztosít kedvezményt az energia árából.

A miniszterelnök nem beszélt a részletekről, így arról, hogy mikor tervezi a rezsi jelentős mértékű emelését, az állami támogatás rendszeréről és mértékéről sem ejtett szót.

Jacenyuk elmondta, a kormány új gazdaságpolitikája keretében 1200 állami vállalat privatizációjának engedélyezésére tesz javaslatot a parlamentnek. A miniszterelnök szavai szerint jelenleg Ukrajnában a privatizációs tiltólistán mintegy 1500 állami vállalat szerepel. Hangsúlyozta, hogy ezek az állami cégek "politikai klánok fosztogatásának vannak kitéve", ezért tartja szükségesnek jelentős részük magánosítását.