Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Már nem elég McCain bocsánatkérése

184777585
2014.12.09. 14:55
Magyarországot is dicsérnie kell, hogy milyen hűséges szövetségesei és barátai vagyunk az USA-nak. Erre szólítja fel levelében az Amerikai Magyar Szövetség a republikánus szenátort.

Frank Koszorus, Jr. és Bryan Dawnson jegyzi azt a december 8-i, hétfői levelet, melyben az 1906 óta működő Amerikai Magyar Szövetség (American Hungarian Federation, AHF) bocsánatkérésre és Magyarországnak a nyilvánosság előtti megdicsérésére szólítja fel John McCain szenátort amiatt, hogy az a múlt héten neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort.

Az AHF érvelése szerint

  • Magyarország elkötelezett tagja a NATO-nak és szövetségese az USA-nak,
  • Magyarország demokrácia, bár tökéletlen és még fejlődésben van, de hát az érett demokráciák is fejlődnek,
  • Magyarország és népe támogatója az Egyesült Államok külpolitikai céljainak,
  • John McCain kijelentése pedig ezt a támogatást áshatja alá.

A levél Orbán Viktor és a Fidesz kommunikációjához hasonlóan egyenlőségjelet tesz a magyar kormány és a magyar nép közé, és a kormánypárti lépéseket és politikusokat érő kritikákról azt írja, azok a „magyarokat″ sértik. A levél felemlegeti, hogy sokszor a hazai ellenzéki pártok és nyugati szövetségeseik sugalmazásai állnak amögött, hogy megkérdőjelezhető állításokkal kétségbe vonják a magyarok elkötelezettségét a demokrácia és a demokratikus normák iránt, amit a magyar emberek sokszor megalázónak és atyáskodónak éreznek.

Az AHF levele azt is megjegyzi, hogy a kormány (valójában persze a Fideszre gondolnak) hét nemzetközileg is szabadnak elismert választást nyert meg, amit a kritikusok hajlamosak elfelejteni.

mccainlevel.png

Azt, ahogyan McCain múlt heti beszédében Magyarországot lefestette, indokolatlannak és kiegyensúlyozatlannak nevezik, Orbán Viktor leneofasiszta diktátorozását pedig egyszerűen hibásnak. A levél azt állítja, ezek a kijelentések csak még jobban összezavarták, elidegenítették és felháborították a „magyar embereket". Az AHF szerint ez pedig végső soron aláássa az amerikai stratégiai célok magyarországi támogatottságát.

Hogy ez ne történjen meg, a levél szerzői sürgetik John McCain szenátort, hogy 

kérjen bocsánatot a „magyar emberektől″ a neofasisztázásért, és dicsérje meg nyilvánosan Magyarországot, az Egyesült Államok hűséges szövetségesét és barátját.