Jenő
-2 °C
6 °C

Az al-Kaida Obamát hibáztatja a félresikerült túszszabadításért

2014.12.11. 13:56

Az Arab-félsziget al-Kaidája videofelvételt tett közzé az interneten, amelyen Nászer bin Ali al-Anszi, a csoport vezetője élesen bírálja a fogva tartott túszok kiszabadítására indított vasárnapi amerikai-jemeni katonai akciót, amiben meghalt az amerikai Luke Somers fotóriporter és a dél-afrikai Pierre Korkie.

Anszi elmondta: már az első, novemberben végrehajtott túszszabadítási kísérlet után figyelmeztette az általa meggondolatlannak nevezett Obamát, hogy ez fog történni. A terrorvezér szerint a rajtaütés következtében "teljes másképpen történtek a dolgok, mint ahogy szerettük volna".

Anszi kijelentette, hogy terrorizmus vádjával fogva tartott rabok elengedését akarták elérni a túszok szabadon bocsátásáért cserébe. "Legalább tárgyalhattuk volna" - mondta az Arab-félsziget al-Kaidája vezetője a terroristák internetes tevékenységét megfigyelő amerikai központ, a SITE honlapjára feltett videóban.

A jemeni al-Kaida első embere emellett leszögezte, hogy

továbbra is minden amerikai élete veszélyben fog forogni az Egyesült Államokon belül és kívül, földön, vízen és levegőben.

Mint ismert, Amerika korábban azt állította, hogy nem tudták, hogy tárgyalások folynak a dél-afrikai túsz szabadon engedéséről. A túszok kiszabadítására három tucat elit tengerészgyalogost vetettek be, de a katonákat körülbelül 100 méterre a rejtekhelyüktől felfedezték a terroristák. Félórás tűzharc alakult ki, feltehetően eközben volt ideje az egyik terroristának arra, hogy a két túszt megsebesítse. Az elit alakulatnak sikerült betörnie a rejtekhelyre, ki is hozták onnan a két túszt, de ők később az amerikai haditengerészet egyik hajójának kórházában életüket vesztették.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?