Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Iszlám Állam betiltotta a wifit

2014.12.11. 20:45

A wifi szolgáltatás lekapcsolására utasították a boltosokat az Iszlám Állam szélsőséges dzsihadista szervezet fegyveresei az imák idejére a kelet-szíriai Deir ez-Zórban, hogy ne lehessen internetezéssel zavarni az istentiszteletet, írja az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) jelentése alapján.

Az erről szóló rendelkezést a várost hosszú ideje uraló Iszlám Állam által felállított hatóságok adták ki. A szervezet az ellenőrzése alatt tartott területeken számos hasonló intézkedéssel korlátozza az emberek mindennapi életét, hogy az megfeleljen a szervezet szélsőséges vallásértelmezésének.

A szintén kelet-szíriai Rakkában, az Iszlám Állam nem hivatalos fővárosában például megtiltották, hogy nyilvánosan zenét játszanak és embereket ábrázoló képeket tegyenek közszemlére. Sok helyen tilosnak nyilvánították a dohányzást, a nőket a teljes testüket takaró ruházat viselésére kényszerítik, és a vallási felügyelők az élet szinte minden területét ellenőrzik.

Deir ez-Zórban a héten már betiltották a kávézókban az esti internetszolgáltatást, ennek azonban nem vallási, hanem stratégiai oka volt: a szervezet így akarja megnehezíteni, hogy hírt adjanak egységei éjszakai mozgásáról.

A Szíria északkeleti, valamint Irak nyugati és északi részén jelentős területeket uraló dzsihadista csoport korábban "kalifátust", azaz iszlám államot kiáltott ki.