Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Ebola: egy eddig ismeretlen járványgócot találtak

2014.12.11. 07:09

A Sierra Leone-i hatóságok szerint fény derült egy eddig rejtve maradt ebola-járványgócra az ország egy távoli, Guineával határos sarkában, ugyanis egészségügyi dolgozók több tucatnyi holttestet találtak halomba rakva egy kórházban - jelentette szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO elküldött két egészségügyi csoportot a térségbe, a gyémántlelőhelyben gazdag Kono körzetbe, írja az MTI. A csoportok az elmúlt 11 napban 87 holttestet temetettek el, köztük egy ápolóét, egy mentőautó-sofőrét és egy portásét, akik előtte segítettek elhordani a halomba rakott holttesteket. Csak a két csoport odaérkezése előtti öt napban 25 ember halt meg a járványban, amely a környező falvakat sújtotta. A körzetnek 350 ezer lakosa van, és december 9-éig mindösszesen az ebola 119 áldozatát jelentették onnan - olvasható a világszervezet közleményében.

A Sierra Leone-i járványügyi hatóság vezetője azt mondta: a Kono körzetet illetően valószínűleg csak a jéghegy csúcsát látják.

A WHO legfrissebb adatai szerint az ebolának 6388 halálos áldozata van a három legsúlyosabban érintett nyugat-afrikai országban, Sierra Leonéban, Libériában és Guineában. December 10-éig 17 ezer 942 fertőzést regisztráltak. A szervezet néhány nappal korábban állapította meg, hogy már nem Libériában, hanem Sierra Leonéban fertőződtek meg a legtöbben, ami azt jelzi, hogy az utóbbi országban továbbra sem tudtak úrrá lenni a több mint fél éve tomboló járványon.