Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ebola: egy eddig ismeretlen járványgócot találtak

2014.12.11. 07:09

A Sierra Leone-i hatóságok szerint fény derült egy eddig rejtve maradt ebola-járványgócra az ország egy távoli, Guineával határos sarkában, ugyanis egészségügyi dolgozók több tucatnyi holttestet találtak halomba rakva egy kórházban - jelentette szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO elküldött két egészségügyi csoportot a térségbe, a gyémántlelőhelyben gazdag Kono körzetbe, írja az MTI. A csoportok az elmúlt 11 napban 87 holttestet temetettek el, köztük egy ápolóét, egy mentőautó-sofőrét és egy portásét, akik előtte segítettek elhordani a halomba rakott holttesteket. Csak a két csoport odaérkezése előtti öt napban 25 ember halt meg a járványban, amely a környező falvakat sújtotta. A körzetnek 350 ezer lakosa van, és december 9-éig mindösszesen az ebola 119 áldozatát jelentették onnan - olvasható a világszervezet közleményében.

A Sierra Leone-i járványügyi hatóság vezetője azt mondta: a Kono körzetet illetően valószínűleg csak a jéghegy csúcsát látják.

A WHO legfrissebb adatai szerint az ebolának 6388 halálos áldozata van a három legsúlyosabban érintett nyugat-afrikai országban, Sierra Leonéban, Libériában és Guineában. December 10-éig 17 ezer 942 fertőzést regisztráltak. A szervezet néhány nappal korábban állapította meg, hogy már nem Libériában, hanem Sierra Leonéban fertőződtek meg a legtöbben, ami azt jelzi, hogy az utóbbi országban továbbra sem tudtak úrrá lenni a több mint fél éve tomboló járványon.