Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Pattanásig feszült a helyzet Izraelben a palesztin miniszter halála miatt

000 Nic6395637
2014.12.11. 10:12

Csütörtök délben temetik el Zijád Abu Ein palesztin minisztert, aki izraeli katonákkal történt összecsapás során vesztette életét szerdán. Az izraeli hadsereg megerősítette ciszjordániai egységeit, mert a temetés után tüntetésekre számítanak. Beni Ganc vezérkari főnök szerda este két újabb zászlóaljat és két határőr egységet vezényelt a térségbe.

Mibe halt bele?

A csütörtökre virradó éjjeli boncolás után nyilatkozat háború tört ki a palesztinok és az izraeliek között, hogy mi okozta Abu Ein halálát.

  • A palesztinok szerint az izraeli katona okozta sérülése, a belélegzett könnygáz és az orvosi segítség hiánya,
  • az izraeliek szerint már előzőleg is meglévő koszorúér-elzáródás, majd a stressz kiváltotta szívinfarktus

ölte meg az 55 éves minisztert.

Az izraeli katonákkal folytatott összetűzésben, ahogy a felvételeken is látható, dulakodás közben egy izraeli katona a nyakánál fogva megragadta és eltolta a palesztin vezetőt. Ciszjordániában szerdán a nemzetközi emberi jogok napján egy tüntetésen vett részt, amelyen olajfák ültetését tervezték. A demonstráción összetűzésbe kerültek izraeli katonákkal, akik egy szomszédos telepesfalut őrizve oszlatni kezdték a tömeget.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy egy katona fegyverével szemtanúk szerint mellkason ütötte a minisztert. A miniszter halálában az ütés mellett annak is szerepe lehetett, hogy a feléje dobott könnygázgránát füstjét belélegezte.

Megszakadhatnak a tárgyalások

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter azt mondta,

Izrael fizetni fog a miniszter megölésének bűnéért.

Dzsibríl Radzsúb, a Fatah párt egyik vezetője az Izraellel folytatott biztonsági együttműködés azonnali megszakítására szólított fel, ami az al-Kudsz című palesztin újság honlapja szerint már meg is kezdődött.

Zijád Abu Ein az előző palesztin kormányban fogolyügyi miniszterhelyettesként dolgozott, a palesztin közélet ismert alakja volt. A The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerint a nyolcvanas évek elején az Egyesült Államok kiadta Izraelnek Abu Eint egy 1979-es terrorakcióval kapcsolatban, amelyben két izraeli tizenéves életét vesztette. Izraelben börtönbe zárták, majd egy 1985-ös fogolycserével kiszabadult.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?