Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Pattanásig feszült a helyzet Izraelben a palesztin miniszter halála miatt

000 Nic6395637
2014.12.11. 10:12

Csütörtök délben temetik el Zijád Abu Ein palesztin minisztert, aki izraeli katonákkal történt összecsapás során vesztette életét szerdán. Az izraeli hadsereg megerősítette ciszjordániai egységeit, mert a temetés után tüntetésekre számítanak. Beni Ganc vezérkari főnök szerda este két újabb zászlóaljat és két határőr egységet vezényelt a térségbe.

Mibe halt bele?

A csütörtökre virradó éjjeli boncolás után nyilatkozat háború tört ki a palesztinok és az izraeliek között, hogy mi okozta Abu Ein halálát.

  • A palesztinok szerint az izraeli katona okozta sérülése, a belélegzett könnygáz és az orvosi segítség hiánya,
  • az izraeliek szerint már előzőleg is meglévő koszorúér-elzáródás, majd a stressz kiváltotta szívinfarktus

ölte meg az 55 éves minisztert.

Az izraeli katonákkal folytatott összetűzésben, ahogy a felvételeken is látható, dulakodás közben egy izraeli katona a nyakánál fogva megragadta és eltolta a palesztin vezetőt. Ciszjordániában szerdán a nemzetközi emberi jogok napján egy tüntetésen vett részt, amelyen olajfák ültetését tervezték. A demonstráción összetűzésbe kerültek izraeli katonákkal, akik egy szomszédos telepesfalut őrizve oszlatni kezdték a tömeget.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy egy katona fegyverével szemtanúk szerint mellkason ütötte a minisztert. A miniszter halálában az ütés mellett annak is szerepe lehetett, hogy a feléje dobott könnygázgránát füstjét belélegezte.

Megszakadhatnak a tárgyalások

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter azt mondta,

Izrael fizetni fog a miniszter megölésének bűnéért.

Dzsibríl Radzsúb, a Fatah párt egyik vezetője az Izraellel folytatott biztonsági együttműködés azonnali megszakítására szólított fel, ami az al-Kudsz című palesztin újság honlapja szerint már meg is kezdődött.

Zijád Abu Ein az előző palesztin kormányban fogolyügyi miniszterhelyettesként dolgozott, a palesztin közélet ismert alakja volt. A The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerint a nyolcvanas évek elején az Egyesült Államok kiadta Izraelnek Abu Eint egy 1979-es terrorakcióval kapcsolatban, amelyben két izraeli tizenéves életét vesztette. Izraelben börtönbe zárták, majd egy 1985-ös fogolycserével kiszabadult.