Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Ma nem öltek meg senkit Ukrajnában

2014.12.12. 07:31

Hát hónap óta december 11. volt az első nap, amikor senki nem vesztette életét a szeparatisták és a kijevi erők közötti összecsapásokban – közölte az ukrán elnök. Az épp Ausztráliában tárgyaló Petro Porosenko szerint azonban a tűzszünet továbbra is törékeny Kelet-Ukrajnában- Kijev és a NATO szerint Moszkva továbbra is fegyverrel támogatja a szeparatistákat, amit Moszkva következetesen visszautasít. A Kreml szerint kizárólag humanitárius segélyeket juttat el az oroszpárti szeparatisták által ellenőrzött donyecki és luganszki területekre, bár Kijevben úgy vélik, a fehérre festett kamionkonvojok katonai szállítmányokat is takarnak.

Ugyanakkor a harcok szüneteltetése és a szeparatisták tárgyalási hajlandósága, több, korábbi szakadár vezető háttérbe vonása arra utalhat, hogy Moszkva valóban taktikát váltott és lemondott a szeparatistákkal létrehozandó független Novorosszija létrehozásáról – feltéve, ha egyáltalán komolyan fontolgatott ilyen tervet a Kreml, amelynek az olajár esése és a rubel néhány hónap alatti 40 százalékos gyengülése miatt saját belső gazdasági problémáira kell koncentrálnia.

Putyin borsot tört Kijev orra alá

Keleti nyitás

Látványos megállapodási csomagot írt alá Putyin az indiai kormányfővel. Narendra Morival az orosz elnök stratégiai együttműködésről egyezett meg, megállapodtak arról, hogy a Kudankulamban épülő erőműbe leszállítják a reaktorokat. Igaz, ez nem váratlan, hiszen az erőmű építését eddig is az oroszok végezték. A tárgyalás erről még 1988-ban indult, Gorbacsov és Radzsiv Gandhi között, de a végleges megállapodás csak tíz évvel később született meg.

Putyin ezúttal egyezményt írt alá az olaj- és gázipari szférában növelendő együttműködésről és a katonairól is. Ennek keretében az orosz katonai akadémiák indiai katonák kiképzését vállalta.

Ezzel együtt az egymilliárdos India, és Oroszország kereskedelmi forgalma mindössze tízmilliárd dollár – ez nagyjából a magyar-orosz áruforgalommal azonos. Moszkva és Új-Delhi reményei szerint 2015-ben ezt 20 milliárd dollárra tornásszák fel.

Porosenko szerint a nemzetközi közösség egységére is szükség van az ukrajnai helyzet rendezésére, hiszen a konfliktus nem csupán a 45 milliós ország ügye, hanem nemzetközi biztonsági kérdés is.

Az ukrán elnök egyúttal felszólította Indiát is, amely szerinte az értékek helyett a pénzt helyezte előtérbe azzal, hogy nem emelt kifogást, amikor Vlagyimir Putyin hivatalos látogatására a Krím vezetőjét, Szergej Akszjonovot is magával vitte a hivatalos orosz delegáció tagjaként.

India nem támogatja az Oroszországgal szembeni szankciókat. „Ez sem menti meg Akszjonovot, ő ettől még bűnöző” – mondta Porosenko.

A történtekre reagált az Egyesült Államok külügyminisztériuma is. A szóvivő, Jen Psaki szerint India állítólag nem tudott arról, hogy Akszjonov részt vesz a delegációban, de a kérdés további vizsgálódást igényel – írta a Reuters.

Akszjonov elismerte, hogy járt Indiában, de állítása szerint magánúton volt. Ugyanakkor egy külön twitteres bejegyzésében írt arról, hogy a delegáció tagjaként részt vett egy üzleti megbeszélésen a tengeri élelmiszerekkel kereskedő Gul Kripalanival.