Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Nem igaz, hogy direkt Magyarországot támadják az amerikaiak: Szlovákiában és Szerbiában is felmerült a kitiltás

2014.12.12. 13:43
2007-ben Szerbiában, 2009-ben Szlovákiában javasolta az amerikai nagykövetség korrupcióban érintett személyek kitiltását az Egyesült Államokból. Az Index a Wikileaks-táviratok között böngészett.

Korábban szerbiai és szlovákiai személyek ellen is felmerült, hogy alkalmazzák azt a 7750-es elnöki proklamációt, ami alapján a korrupcióval kapcsolatos aggályok miatt mostani és volt magyar tisztségviselőket tiltottak ki az Egyesült Államokból, derül ki a Wikileaksen olvasható amerikai táviratokból. 

Szlovákia, 2009

Egy 2009 áprilisi, bizalmas minősítésű táviratban azt írta a pozsonyi nagykövetség, hogy megvizsgálták Juraj Sirokyt, Szlovákia egyik leggazdagabb és kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkező üzletemberét – volt StB-ügynököt –, mivel úgy vélik, hogy alkalmazni lehetne vele szemben a 7750-es proklamációt. Megjegyzik, hogy Peter Stastny, volt profi hokijátékos tiltakozott, amiért Siroky vezető pozíciót töltött be a Szlovák Jégkorong Szövetségben, de állításuk szerint az üzletember már korábban a látókörükbe került.

A nagykövetség szerint Robert Fico miniszterelnök, és pártja, a Smer támogatójaként több miniszteri posztra is ő javasolhatott embert, miközben számos gyümölcsöző állami szerződést nyert el gyakran nem átlátható körülmények között a Ficóhoz, Gasparovic elnökhöz, Vazny közlekedési miniszterhez és Jahnatek gazdasági miniszterhez fűződő kapcsolatának köszönhetően. Siroky állambiztonsági múltja, olyan vitatott személyekhez fűződő viszonya, mint Ivan Lexa, a szlovák titkosszolgálat (SIS) egykori igazgatója, 

a vagyonának gyanús eredete, és az átláthatatlan üzleti ügyei miatt a nagykövetség vizsgálta a törvényt, hogy eldöntse, lehet-e alkalmazni vele szemben a 7750-es proklamációt.

Szerbia, 2007

Egy 2007 júliusi, titkos minősítésű táviratban pedig azt írta a belgrádi követség, hogy Miroszlav Miszkovics, a Forbes listája alapján Szerbia akkori leggazdagabb embere hatalmas vagyonra tett szert a Szlobodan Milosevics alatti korrupciónak köszönhetően. A nagykövetség szerint Miszkovics volt a haszonélvezője annak a minden képzeletet felülmúló politikai korrupciónak, ami szembement a 7750-es proklamációban említett amerikai nemzeti érdekekkel, a demokratikus intézmények stabilitásával és az amerikai külpolitikai célkitűzésekkel. 

A távirat szerint szintén javasolták, hogy Miszkovics kerüljön a P212f kategóriába a 7750-es proklamáció alapján.

Most is aggódik az amerikai diplomácia a szlovák korrupció miatt

Szlovákiában egyébként az elmúlt időszakban már négy kormány- és korrupcióellenes demonstrációt tartottak. A november 25-i tüntetésre reagálva az Egyesült Államok pozsonyi nagykövete, Theodore Sedgwick azt mondta, hogy fellelkesítette annak a több ezer szlováknak a látványa, akik az utcára vonultak a korrupció ellen tüntetve. A nagykövet szerint csak néhány kormányzati tisztviselőt ítéltek el korrupció miatt az ország függetlenné válása óta, amíg azonban a többiek szabadon vannak, addig az aláássa a kormánnyal szembeni közbizalmat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?