Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az RMDSZ kilép a román kormányból

2014.12.13. 14:35

Élénk vita után, de csaknem egyhangú szavazással döntött Marosvásárhelyen a kormányból való kilépésről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT).

A szövetség 113 jelen lévő képviselője közül csupán hárman szavaztak a kormányból való kilépés ellen, és heten tartózkodtak a szavazásnál. A vita során Frunda György, Victor Ponta miniszterelnök tanácsadója érvelt a kilépés ellen, Verstóy Attila szenátor és Borbély László, a szövetség politikai alelnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy a kilépés után is lehetőséget kell teremteni a kormányhivatalokban nem politikai tisztségeket betöltő magyar szakembereknek munkájuk folytatására. Helyeselte a kormányból való kilépést Hegedüs Csilla kulturális miniszter, miniszterelnök-helyettes is.

Kelemen Hunor is a kilépés mellett érvelt, szerinte hűnek kell maradniuk azokhoz az alapértékekhez, amelyeket 25 éve képviselnek, de ugyanakkor újra kell tervezniük a politikáját. Elmondta, a választás után készített közvélemény-kutatás azt jelezte, drámaian csökkent azoknak az erdélyi magyaroknak a száma, akik értelmesnek látták a kormányzás folytatását.

Kelemen Hunor szerint a szövetségnek most az a feladata, hogy megerősítse azoknak a hitét, akik kitartottak mellettük, és visszaadja azoknak a hitét, akik elpártoltak tőlük. A válaszokat az áprilisban tartott kongresszusig kellene megtalálni, mondta. Jelzésértékűnek tartotta, hogy a romániai elnökválasztáson több erdélyi magyar szavazott a második fordulóban megmérkőző jelöltekre, akik közül egyik sem ajánlott semmit a magyaroknak, mint az első fordulóban a két magyar jelöltre, írja az MTI.