Emberölésnek minősítették a Clevelandben lelőtt fekete fiú esetét

2014.12.13. 08:37

Emberölésnek minősítette az orvosszakértői hivatal annak a 12 éves fekete fiúnak a halálát, akit Clevelandben november 22-én lelőtt egy fehér rendőr, mert valódi fegyvernek vélte a nála lévő légpisztolyt, írja az MTI.

Tamir Rice  családja beperelte a rendőrt, a vele együtt a helyszínre kimenő társát, valamint a város vezetését is. A fiút a törzsén érte a lövés, amely egy ütőeret, a beleket és a medencéjét érte. Rice a tragédia napján a légpisztolyát több emberre is ráfogta. A rendőrségre befutott telefonhívásban a bejelentő közölte, hogy valószínűleg kiskorúról van szó, és kétszer is elmondta, hogy a fegyver valószínűleg nem valódi. A diszpécser azonban nem továbbította ezeket az információkat a helyszínre kivezényelt rendőröknek.

Timothy Loehmann rendőr már két másodperccel azután elsütötte a fegyverét, hogy kiszállt a járőrautóból. Tamir Rice másnap meghalt. A rendőrség szerint Loehmann azért tüzelt, mert a fiú fegyvere pont felé nézett, és a csövéről hiányzott a légpisztolyra utaló narancssárga megkülönböztető jelzés.

Tüntetéssorozat a feketéket lelövő fehér rendőrök miatt

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban rendkívül megnőtt a társadalmi érzékenység az olyan esetekkel szemben, ahol fehér rendőr fegyvert használ fegyvertelen fekete fiatal ellen.

A tiltakozások újabb hullámát indította el, hogy a múlt héten egy New York-i vádesküdtszék elutasította a vádemelést egy olyan rendőri intézkedés ügyében, amelyben meghalt egy fekete férfi, a 43 éves Eric Garner. A vele szemben eljáró rendőrök egyike tiltott, fojtó mozdulattal földre szorította az asztmában szenvedő hatgyermekes férfit, aki emiatt eszméletét vesztette, és nem sokkal később meghalt.

Előtte, novemberben a Missouri állambeli Fergusonban vezetetett erőszakba torkolló tiltakozásokhoz, hogy egy vádesküdtszék nem tartotta indokoltnak bíróság elé állítani azt a rendőrt, aki intézkedés közben lelőtt egy 18 éves fegyvertelen fiatalt, Michael Brownt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport