Árpád
-2 °C
3 °C

Majdnem ütközött egy orosz felderítőgép Svédország felett

2014.12.13. 21:25

Idén már másodszorra ütközött majdnem neki utasszállító repülőgépnek egy orosz katonai gép – írja az AP. A gép kikapcsolta a transzpondert (válaszjeladót), hogy a radarok ne vegyék észre.

„Ez nagyon komoly, helytelen, nagyon veszélyes” – mondta a svéd védelmi miniszter a svéd rádióban. Peter Hultqvist elmondta: a gépet svéd vadászgépek azonosították, orosz felderítőrepülő volt. 100 méterre közelítette meg a Koppenhágából felszállt SAS-utasszállítót.

Egyes svéd elemzők hidegháborús állapotokat emlegetnek az erősödő orosz jelenlétet látva a Balti-térségben. Októberben egy idegen tengeralattjáró hatolt be svéd vizekre, bár erre akkor sem sikerült egyértelmű bizonyítékot találni.

Még tavasszal írtunk arról a korábbi esetről, melyben majdnem összeütközött egy svéd polgári repülő egy orosz katonai kémrepülővel nem messze Malmőtől, március 3-án. A SAS skandináv légitársaság Stockholmból Rómába tartó Boeing 737-ese 132 utassal a fedélzetén majdnem összeütközött egy Il-20 Coot típusú orosz kémrepülővel. A két gép 90 méterre volt egymástól, amikor a 737-es pilótái észrevették, hogy egy nagy, szürkére festett, jelzés nélküli gép van a közelükben.

De nem is az volt az első eset, hogy orosz gépek tűntek fel Skandináviában vagy a balti államok felett: tavaly pár orosz vadászgép és két kémrepülőgép Svédország közelében azt gyakorolta, hogy milyen lenne egy éjszakai invázió légi támogatása. Az orosz vadászgépek pedig elég rendszeresen tévednek a balti államok légterébe, hogy ezzel is teszteljék a NATO reakcióidejét.

Moszkva szerint nem úgy volt

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint nem állt fenn veszélyes helyzet, a távolság nem száz méter volt, a két gép között, hanem 70 kilométer – írta az MTI. Igor Konosenkov vezérőrnagy vitatta a gép helyét is, szerinte ugyanis légtérsértés sem történt, az orosz vadászgép ugyanis nemzetközi légtérben haladt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?