Olivér
5 °C
8 °C

A lengyeleknél akár 250 km/órával is mehetnek mostantól az új vonatok

2014.12.15. 13:28

Ugyan egy év késéssel, de vasárnap üzembe helyezték Lengyelországban az első nagysebességű Pendolino szerelvényt, írja az MTI. A francia Alstom cég által gyártott szerelvény Krakkóból Varsóba két óra 32 perc alatt tette meg a majdnem 300 km-es távolságot, ami közel fél órával kevesebb, mint az eddigi hagyományos expressz vonatoknál. Csak hozzávetőlegesen

  • autóbusszal 4 óra 55 perc az út
  • gépkocsival 4 óra 16 perc
  • repülővel pedig 2 óra 55 perc, de ebből maga a repülés csak 55 percig tart.

Az új Pendolino a tengermelléki Gdansk-Gdynia-Sopot városok, illetve Varsó, Katowice, Krakkó és Wroclaw között közlekedik majd.

A lengyel PKP InterCity vasúttársaság még három éve írt alá szerződést 20 nagysebességű Pendolino szerelvény megvásárlásáról a Fiat Ferroviariával, ami az Alstom olasz leányvállalata. A húsz szerelvény összesen 400 millió euróba került, de a technikai háttér 17 évre lekötött biztosításával a szerződés értéke eléri a 665 millió eurót. 

Ezek a Pendolinók hét kocsiból állnak, összesen 402 utast képesek szállítani, vagyis pont annyit, mint egy Boeing 747-es. Tavaly egy lengyelországi próbaúton 293 km/órás sebességet is mértek a Pendolinónál, de a vasútpályák állapota milyen ez forgalomban nem haladhatja meg a 250 km/órát. Az új vonatokkal kapcsolatban az utasok mégis elégedetlenek, mert a jegyár a háromszorosa annak, amit egy sima expressz járatért fizetni kell. Ezért a PKP akcióval próbálkozik, a Varsó-Krakkó vonalon például már 12 euróért is lehet utazni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?