Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megrohamozták a sydney-i kávézót, véget ért a túszdráma

K  AP20141215011
2014.12.15. 00:41 Módosítva: 2014-12-15 20:14:27
Több tíz embert ejtett túszul egy iszlamista fegyveres Sydney zsúfolt üzleti negyedében egy kávézóban. 17 órával a túszdráma kezdete után a rendőrség megrohamozta az épületet, három ember, köztük a túszejtő meghalt, négyen megsebesültek. Öt túsz már napközben korábban kiszabadult. A lefűrészelt csövű shotgunnal felfegyverkezett férfi Man Haron Monis volt, aki már korábban is a rendőrség látókörében volt.

17 órával a túszdráma kezdete után a rendőrség megrohamozta azt a sydney-i kávézót, ahol egy fegyveres férfi túszokat ejtett, jelentette egybehangzóan az AP és a Reuters hírügynökség. Hárman meghaltak, köztük a túszejtő is. A férfi egy fekete mellényt viselt, és a rendőrök attól tartottak, robbanószerkezetek lehetnek ráerősítve.

A túszejtő, egy 34 éves férfi és egy 38 éves nő is a kórházban halt bele sérüléseikbe, erősítette meg a rendőrség. Két másik nőt súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel ápolnak a kórházban. Egy harmadik nőt a vállán lőttek meg, egy rendőr pedig az arcán sérült meg.

A rendőrség sajtótájékoztatón jelentette be, hogy összesen 17 túsz volt az épületben. Az akció azután indult meg, hogy több túsznak sikerült kijutnia az épületből, a rendőrség szerint lövéseket lehetett hallani, és ha nem rohamoznak, akkor több áldozat is lehetne. Azt egyelőre nem árulták el, hogy a meghalt túszok sérüléseit a túszejtő fegyvere, vagy esetleg a rendőrök golyói okozták.

Az ausztrál 2EU rádió szerint rendőrségi források jelezték nekik, hogy a kávézó megrohamozása váratlan döntés volt, miután a túszejtő lövéseket adott le.

A rendőrség több mint fél nappal a túszdráma kezdete után jelentette be, hogy a túszejtő Man Haron Monis, egy iráni származású muszlim prédikátor, aki menedékjogot kapott Ausztráliában. Óvadék ellenében szabadlábon van, miután bűnrészességgel vádolják a volt felesége meggyilkolásának ügyében, ezen felül pedig több mint 40 szexuális bűncselekmény elkövetésével vádolják. Korábban már elítélték, amiért becsmérlő leveleket küldött külföldön elhunyt ausztrál katonák családjainak. A Sky News szerint a férfi egy lefűrészelt csövű shotgunnal volt felfegyverkezve.

A rendőrség azt nem közölte hivatalosan, hogy hány embert tart fogva, csak annyit árult el, hogy nem voltak bent harmincan. A rendőrségi túsztárgyalók délelőtt felvették a kapcsolatot a túszejtővel.

A beszámolók szerint a kávézó ablakához tolt túszoknak egy arab feliratú fekete zászlót kellett felmutatniuk, de korábbi hírekkel ellentétben nem azt, amilyet az Iszlám Állam (IS) is használ Irakban és Szíriában. A túszokat emellett arra kényszerítette a férfi, hogy telefonjaikról hívjanak fel különböző tévéket és újságokat, és mondják el követeléseit. A rendőrség azonban arra kérte a médiumokat, ne hozzák ezeket nyilvánosságra. A férfi állítólag azt követelte, hogy vigyenek neki egy IS-zászlót, és telefonon beszélhessen az ausztrál miniszterelnökkel.

Egyelőre nem ismertek a sydney-i túszejtés okai, de vannak arra utaló jelek, hogy politikai indíttatású cselekményről van szó – mondta az ausztrál kormányfő, Tony Abbot.

Közlekedési káoszt hozott a túszdráma

Néhány sarokra lakom és dolgozom onnan. Az első percektől kezdve a tévében élőben közvetítették az eseményeket, mert a terrorista az egyik csatorna központjával szembeni helyet választotta, írta egy Sydney-ben élő olvasónk.

A környékről még annyit kell tudni, hogy a téren az emberek 90 százaléka turista, így a túszok között sok a külföldi is. Az irodában, ahol dolgozom, az étkezőben van egy kivetítő, ahol a dráma kezdetétől folyamatosan az eseményeket közvetítő csatorna adását mutatják. A kollégák, akik elhaladnak a kivetítő előtt, meg meg állnak, hogy nézzék a tudósítást. Folyamatosan lehetett követni, hogy elsőként a rendőrség, majd a tűzoltók és pár perccel később a rendőrség speciális alakulatai is felvonultak. A környéket lezárták, és folyamatosan érkeztek az információk, hogy előbb a Harbour hidat, majd Sydney légterét is lezárták.

Egy biztos, hogy a forgalom olyan mértékben torpant meg, hogy a normál közlekedési idő a háromszorosára nőtt. Délutánra a közlekedési káosz helyreállt, átirányították a buszokat és látszólag semmi pánik az utcákon. Az emberek természetesen beszélnek az eseményekről, de az élet megy tovább.

A délelőtt kiszabadult túszok közül először három férfi hagyta el a kávézót, majd két nő rohant ki a hátsó ajtón. A Channel 7 riportere szerint a kijutásuk után a fegyveres láthatóan feldúltan üvöltözött a bent maradtakkal. Az újabb hét túsz csak órákkal később, a rendőrségi akció kezdetekor jutott ki.

A Channel 7 egyik riportere a kávézóval szemközti épületből még 15 túszt látott délelőtt, a fegyveres arra kényszerítette őket, hogy álljanak az ablakokhoz. Később a kávézó egyik sarkába terelték össze őket, a személyzet ételt hozott ki nekik. Az egyik túsz a kávézóból sms-t küldött az anyjának, amiben ennyi állt: „Mama, jól vagyok, de nem beszélhetek".

A Martin Place a város központi tere, itt áll az ausztrál központi bank és több más pénzintézet mellett Új-Dél-Wales parlamentjének épülete is. A környéket kiürítették és lezárták. A Lindt Chocolat Cafe egy irodaépületben van, amit a dolgozók sem hagyhattak el. Helyszíni beszámolók szerint minden dolgozót a toronyház magasabb emeleteire tereltek a biztonságiak.

Az Egyesült Államok szintén kiürítette sydney-i nagykövetségét, ami közel van a túszdráma helyszínéhez. A rendőrség azt is bejelentette, hogy az Operaházhoz is ki kellett vonulniuk, és az épületet kiürítették. A helyi média szerint egy gyanús csomagot találtak. Emellett több közintézményt is bezártak hétfőre. A rendőrség arra kérte a környéken dolgozókat, hogy kedden is otthonról végezzék a munkájukat.

Ezt benézte az Uber

Az Uber a hír hallatán először megemelte a környéken a díjait, ami hatalmas online felzúdulást váltott ki. A cég állítja: egy algoritmus automatikusan emelte az árakat a növekvő kereslet hatására.

Jó tudni, hogy bármi is történjen, az Uber mindent megtesz, hogy a világ legszemetebb cége maradjon.

– írta egy felhasználó. A cég egyébként gyorsan reagált, ingyenessé tették az összes utazást a Lindt-üzlet környékéről.