Gyerekeket mészároltak le a tálibok

000 Del6378934
2014.12.16. 11:04

Tálib fegyveresek megrohamoztak kedd délelőtt egy állami katonai iskolát a Pakisztán északnyugati részén található Pesavarban, a támadásban legalább 126 ember meghalt, főként diákok, írja a BBC.

Egy helyi rendőrtiszt elmondta, hogy a katonai egyenruhába öltözött szélsőségesek az épületbe lépve találomra lövöldözni kezdtek, majd legkevesebb 500 tanulót és tanárt túszul ejtettek. Az iskola diákjai 10 és 18 év közöttiek, írja az MTI.

A BBC úgy tudja, hat-hét ember követte el a támadást, közülük öt már meghalt. Egyikük felrobbantotta magát, az áldozatok többségét ez az öngyilkos merénylet ölte meg. A lap pakisztáni tudósítója szerint a támadók célja nem a túszejtés volt, hanem az, hogy minél több diákkal végezzenek.

A Tehrik-e Talibán Pakisztán (TTP) nevű tálib ernyőszervezet egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy az iskolába csoportjuk öngyilkos merénylői hatoltak be, de azt az utasítást kapták, hogy a diákoknak ne ártsanak, kizárólag az intézet katonai személyzetét vegyék célba. A tálibok az oktatási intézmény elleni támadással elmondásuk szerint azt bosszulták meg, hogy a hadsereg offenzívát indított ellenük az Afganisztánnal határos észak-vazirisztáni törzsi területen.

Egy helyi TV-csatornának az iskola egy tanára és egy diákja is nyilatkozott. Ők azt mondták, a merénylők az iskola auditóriumába rontottak be, ahol éppen elsősegélyoktatás volt a diákoknak. A támadók ezután minden osztályterembe benyitottak és lőtték a gyerekeket.

A hadsereg egységei gyorsan a helyszínre érkeztek, s a pakisztáni tv felvételei szerint katonák vették körbe az épületet, és a hatóságok lezárták a környéket. A hadsereg egy közleményében később azt tudatta, hogy a tanulók és tanárok többségét kimenekítették, de "sokan" közülük meghaltak. 

Navaz Sarif pakisztáni kormányfő elítélte a támadást, és kijelentette, hogy a bűnösöknek nem kegyelmeznek. A pakisztáni hadsereg júniusban indított hadjáratot a vazirisztáni és haibár-pahtunhvai törzsi területeken működő szélsőségesek ellen. A légicsapások és a szárazföldi műveletek a hivatalos adatok szerint eddig már több mint ezer halálos áldozatot követeltek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport