Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyerekeket mészároltak le a tálibok

000 Del6378934
2014.12.16. 11:04

Tálib fegyveresek megrohamoztak kedd délelőtt egy állami katonai iskolát a Pakisztán északnyugati részén található Pesavarban, a támadásban legalább 126 ember meghalt, főként diákok, írja a BBC.

Egy helyi rendőrtiszt elmondta, hogy a katonai egyenruhába öltözött szélsőségesek az épületbe lépve találomra lövöldözni kezdtek, majd legkevesebb 500 tanulót és tanárt túszul ejtettek. Az iskola diákjai 10 és 18 év közöttiek, írja az MTI.

A BBC úgy tudja, hat-hét ember követte el a támadást, közülük öt már meghalt. Egyikük felrobbantotta magát, az áldozatok többségét ez az öngyilkos merénylet ölte meg. A lap pakisztáni tudósítója szerint a támadók célja nem a túszejtés volt, hanem az, hogy minél több diákkal végezzenek.

A Tehrik-e Talibán Pakisztán (TTP) nevű tálib ernyőszervezet egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy az iskolába csoportjuk öngyilkos merénylői hatoltak be, de azt az utasítást kapták, hogy a diákoknak ne ártsanak, kizárólag az intézet katonai személyzetét vegyék célba. A tálibok az oktatási intézmény elleni támadással elmondásuk szerint azt bosszulták meg, hogy a hadsereg offenzívát indított ellenük az Afganisztánnal határos észak-vazirisztáni törzsi területen.

Egy helyi TV-csatornának az iskola egy tanára és egy diákja is nyilatkozott. Ők azt mondták, a merénylők az iskola auditóriumába rontottak be, ahol éppen elsősegélyoktatás volt a diákoknak. A támadók ezután minden osztályterembe benyitottak és lőtték a gyerekeket.

A hadsereg egységei gyorsan a helyszínre érkeztek, s a pakisztáni tv felvételei szerint katonák vették körbe az épületet, és a hatóságok lezárták a környéket. A hadsereg egy közleményében később azt tudatta, hogy a tanulók és tanárok többségét kimenekítették, de "sokan" közülük meghaltak. 

Navaz Sarif pakisztáni kormányfő elítélte a támadást, és kijelentette, hogy a bűnösöknek nem kegyelmeznek. A pakisztáni hadsereg júniusban indított hadjáratot a vazirisztáni és haibár-pahtunhvai törzsi területeken működő szélsőségesek ellen. A légicsapások és a szárazföldi műveletek a hivatalos adatok szerint eddig már több mint ezer halálos áldozatot követeltek.