Szilárda
-4 °C
2 °C

Regisztráltatná Orbán Viktor a civil szervezeteket

483216699
2014.12.16. 17:02

Támogatná Orbán Viktor a külföldi támogatásokat kapó civil szervezetek regisztrációját – derül ki a Bloomberg interjújából, melynek egy része már hétfőn megjelent.

A magyar miniszterelnök arra hivatkozott, hogy

Fontos tudni, ki áll a szervezetek mögött.

„Nem igaz, hogy a demokrácia csak liberális lehet. Magyarországon demokrácia van, pont. Nincs szükség jelzőkre” – mondta.

Hogy az elképzelés (mely Oroszországban már jó ideje törvénybe van iktatva) hogy csapódna le a gyakorlatban, arról már a norvég civil alap körüli vizsgálatok előtt írtunk. Például amikor a Magyar Nemzetben megjelent az a mondat, hogy

Tovább vizsgálhatják a balliberális kötődésű, magukat civilnek nevező szervezetek külföldi, elsősorban amerikai támogatását és az azon keresztüli esetleges befolyásszerzési kísérleteket.

(A jobboldali lap februárban arról írt: azért hosszabbították meg az amerikai lehallgatási botrány magyarországi szálait vizsgáló parlamenti bizottság mandátumát, hogy magyar civil szervezetek amerikai támogatású működését kivizsgálják.)

Várják már, mikor csökkenthetnek adót

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója akkor azt mondta:

A cél a mindenkori hatalom korlátját jelentő civil szervezetek hitelességének és függetlenségének a megkérdőjelezése. Ez pedig inkább a keleti nyitás által megcélzott államokra jellemző.

Az interjúban Orbán Viktor többek közt arról beszélt még, hogy 

  • a gazdasági növekedés 3 százalékot meghaladó mértéke és az, hogy a költségvetési hiány az Európai Unió által meghatározott korlát alatt van, igazolta, hogy gazdaságpolitikája működik
  • a kormány vissza akarja szerezni Magyarország befektetői besorolását, és azt tervezi, hogy legkésőbb 2017-ben csökkenti a bankadó mértékét és már jövőre felülvizsgálhat más adókat is
  • keresi azt a pillanatot, amikor csökkentheti majd az adókat
  • a közmunka csökkentette a munkanélküliséget és az abban részvevők bére több mint a duplája lehet a segélynek, és
  • a jövőbeni kormányzati lépések tovább csökkenthetik majd a Fidesz népszerűségét.

A norvég alap-sagáról itt olvashatja cikkeinket, a legfrissebb fejlemény: a norvég alap után a svájci alapra is rászállt a kormány.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!