Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Túl sokat bírálta Putyint a most meghalt német képviselő

2014.12.16. 14:31

Németországban kedden elrendelték annak az 57 éves parlamenti képviselőnek a halottkémi vizsgálatát, aki szombaton váratlanul hunyt el, mert életében Vlagyimir Putyin rendszerének egyik legkövetkezetesebb bírálójának számított a német politikai életben.

Az MTI tudósítása alapján a bíróság teljesen ki akarja zárni azt az elég hátborzongató lehetőséget, hogy Andreas Schockenhoff eltökélt Putyin-ellenességének bármilyen köze lehetett halálához. A természetes halálok egyébként nem tűnik nagyon valószínűtlennek, hiszen a német lapok - az MTI-vel ellentétben - nem felejtik el megemlíteni, hogy  Schockenhoff  2011-ben nyilvánosan beismerte, komoly alkoholproblémákkal küzd, és emiatt orvosi segítséget is kért.

A Schockenhoff Angela Merkel CDU-jának volt a képviselője, és nyolc éven keresztül, egészen 2014 elejéig az orosz-német kapcsolatok összehangolásáért felelt. A politikus minden megszólalásában szigorú szankciókat követelt Oroszország ellen a Krím bekebelezése miatt. 2012-ben kiállt a Putyin-ellenes performanszukról elhíresült Pussy Riot bebörtönzött tagjainak szabadonengedéséért. A német-orosz kapcsolatokért felelős kormányzati megbízotti pozíciójáról orosz kérésre távolították el – írta a Lifenews.ru, emlékeztetve, hogy Shockenhoff Oroszországot olyan, gazdaságilag, politikailag kilátástalan államnak tartotta, amelynek a nemzetközi porondon a befolyást kizárólag az ENSZ BT-ben birtokolt vétójoga és az atomarzenál biztosítja.

Karl-Josef Diehl a ravensburgi ügyészség szóvivője erőteljesen hangsúlyozta, hogy csak a "gyanúk és feltevések eloszlatása miatt" rendelték el a halottkémi vizsgálatot, erőszakos halálra nem utalnak nyomok, de azért pusztán az a tény is hátborzongató, hogy ilyen gyanú és feltételezés olyan szinten felmerülhetett, hogy azt az ügyészségnek is számításba kellett vennie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?