Olivér
4 °C
8 °C

130 ezer baromfit kell kivégezni a H5N8 miatt

2014.12.17. 00:28

A németországi baromfiipar egyik központjában, Cloppenburgban is megjelent a madárinfluenza-vírus Európában új, H5N8 altípusú, különösen veszélyes törzse, emiatt 130 ezer szárnyast kell megsemmisíteni.

Alsó-Szászország mezőgazdasági minisztere, Christian Meyer kedd este a tartományi parlamentben közölte, hogy az intézkedésről értesítették az Európai Uniót is.

Előzőleg a német állategészségügyi hivatal, a Friedrich Loeffler Intézet a Balti-tengern fekvő Reiems szigetén is kimutatta a H5N8 jelenlétét. A vírus novemberben Mecklenburg-Elő-Pomerániában, illetve Hollandiában bukkant fel.

A kórokozó terjedése ellenére a német baromfiipar bízik abban, hogy szigorú óvintézkedések révén korlátozni tudják a károkat.

Christian Schmidt, a szövetségi kormány mezőgazdasági minisztere fokozott elővigyázatosságra szólított fel, s megjegyezte, hogy bár a vírus emberre gyakorolt veszélyei nem ismertek, soha nem lehet teljesen kizárni, hogy mégis átterjed. A politikus közölte, hogy a H5N8 Olaszországban is megjelent. Úgy véli, hogy a kórokozót a vadon élő madaraknak is terjeszthetik. Ez magyarázattal szolgálhatna arra, hogy Olaszországban is észlelték a vírust, az országon ugyanis áthaladnak az Afrikába tartó vándormadarak - fogalmazott.