Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Fenyegetőzött egy polgármester, terrorizmus miatt nyomoznak az RMDSZ-nél

2014.12.17. 15:48

Terrorizmus gyanúja miatt vizsgálódik a román szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség olyan nyilatkozatok ügyében, amelyek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisparlamentjének szombati ülésén hangzottak el - közölte az MTI.

A néhány soros közlemény szerint a vádhatóság hétfőn rendelte el, hogy ismeretlen tettes ellen hivatalból bűnvádi eljárást indít az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsán (SZKT) elhangzott nyilatkozatok ügyében. A büntetőjogi eljárás során azt vizsgálják, hogy az elhangzottak kimerítik-e a büntetőtörvénykönyv 206. cikkelye által szabályozott fenyegetés bűncselekményét, amelyet az ügyészég ebben az esetben a terrorizmus visszaszorítása és megelőzése elleni 2004/535-ös számú törvény alapján vizsgál. Az ügyészség nem közölte, hogy konkrétan melyik nyilatkozat alapján vizsgálódik.

A Mediafax hírügynökség szerint a vizsgálat összefüggésben állhat azzal, hogy az SZKT-ülésen Antal Árpád polgármester azt kérte Victor Pontától, utasítsa a Kovászna megyei prefektust, hagyja békén a magyarokat, különben megismétlődhet Székelyföldön az 1990-es marosvásárhelyi román-magyar véres etnikai konfliktus. Akkor románok és magyarok verekedtek össze az erdélyi város utcáin, miután szervezett módon román parasztokat szállítottak be a Maros megyei Görgény-völgyéből a városba. A román parasztokat azzal a riogatással vezették félre, hogy a városban a magyarok ölik a románokat, és el akarják venni Erdélyt. 

Kovászna megyében az elnökválasztás második fordulója után újult ki a prefektus és a helyi magyar többségű önkormányzatok és magyar pártok közötti vita a magyar és a székely nemzeti jelképek használatával kapcsolatban.