Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Jeb Bush már az elnökjelöltség előszobájában

2014.12.17. 01:10

Jeb Bush volt floridai kormányzó, George W. Bush volt elnök öccse „aktívan tanulmányozza" annak a lehetőségét, hogy induljon a republikánus jelöltségért a 2016-os amerikai elnökválasztáson, miután a hálaadás ünnepe alatt a nemzet jövőjéről és lehetséges elnökjelöltségéről beszélgetett a családjával, írta ki a Facebookra. Ez volt a politikus eddigi leghatározottabb kijelentése a jövőbeli elnökjelöltségével kapcsolatban.

A bejelentés szerint Jeb Bush januárban politikai akcióbizottságot hoz létre, valamint kapcsolatba lép a híveivel és a lehetséges adományozókkal, hogy felmérje, rendelkezik-e elegendő támogatással ahhoz, hogy harcba szálljon a republikánus jelöltségért. Kristy Campbell, a politikus szóvivője elmondta, hogy ez még nem végleges döntés, azt Bush nagy valószínűséggel majd akkor hozza meg, miután végigjárta a legfontosabb szövetségi államokat.

A 61 éves politikus 1999 és 2007 között Florida kormányzója volt. Jeb Bush, akinek felesége mexikói származású, folyékonyan beszél spanyolul és tavaly könyvet jelentetett meg a bevándorlásról. Elemzők szerint a személyével lehetőség nyílhatna a Republikánus Párt és az egyre nagyobb súlyú spanyolajkú amerikai szavazóréteg közötti bizalom helyreállítására.

Jeb Bushnak nem csak bátyja, hanem édesapja, George H. W. Bush is volt az Egyesült Államok elnöke (1989 és 1993 között), így ha megszerezné a republikánus jelöltséget és megnyerné az elnökválasztást is, ő lenne a Bush család harmadik tagja Amerika élén, írja az MTI.