Erzsébet
1 °C
4 °C

Törlik a Hamászt a terrorista szervezetek uniós listájáról

2014.12.17. 12:47 Módosítva: 2014-12-17 13:02:40

Törlik a szélsőséges palesztin Hamász szervezetet a terrorista csoportokat felsoroló európai uniós listáról, döntött az Európai Unió Bírósága döntött. A luxemburgi székhelyű törvényszék elsőfokú döntésének indoklásában eljárási okokra hivatkozik, utalva elsősorban arra, hogy a 2001-ben létrehozott feketelistát a médiából leszűrt következtetések alapozták meg.

A döntés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az unió elismerné a palesztin militáns csoport tevékenységét, és azt sem, hogy lényegét tekintve változott volna a Hamász minősítése, írja az MTI.

A bíróság a terrorlistás szankciók hatályát, köztük a Hamász anyagi forrásainak befagyasztását a fellebbezési határidőig fenntartják, arra az esetre, ha ezalatt további intézkedésekről születne megállapodás.

A Hamász vezetői üdvözölték az Európai Unió Bíróságának döntését, Számi Abu Zuhri, a Hamász gázai szóvivője kijelentette, hogy ez "a palesztin nép nagy győzelme", a szervezet politikai hivatalának tagja, Izzat ar-Risek pedig azt mondta, hogy „igazságtalan hiba kijavításáról van szó, amelyet a Hamásznak, egy nemzeti felszabadító mozgalomnak okoztak”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök viszont felszólította az uniót, hogy helyezze vissza a terrorszervezetek listájára a Hamászt.

Izraelt nem elégítették ki az EU magyarázatai, hogy mindössze technikai ügy a szervezet törlése a listáról. Az uniónak le kell szögeznie, hogy a Hamász egy gyilkos terrorszervezet, amely alapító okiratában hangsúlyozza, hogy célja Izrael elpusztítása.

A jeruzsálemi külügyminisztérium európai osztályának a rádióban megszólaló vezetője viszont azt hangsúlyozta, hogy az EU Bírósága csak ideiglenes, három hónapra szóló határozatot hozott technikai okokból, és ezen időszak letelte után a Hamász várhatóan visszakerül a terrorszervezetek listájára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?