Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A svéd kormányt is lehallgathatták

2014.12.18. 06:35

A mobiltelefonok szisztematikus lehallgatására utaló jelekre bukkantak a svéd miniszterelnöki hivatal körzetében néhány nappal az után, hogy a norvég főváros központjában is lehallgatókészülékeket találtak a parlament és a kormányzati épületek közelében, írta az MTI.

A Dagens Nyheter című lap internetes oldala arról írt, hogy a stockholmi kormányzati negyedben feltűnően sok az úgynevezett IMSI-csapda. 

Az IMSI, vagyis a Nemzetközi Mobil Állomás Azonosító (International Mobile Subscriber Identity) segítségével el lehet téríteni a mobil- és az okostelefonok adatforgalmát, és még kikapcsolt állapotban is aktiválni tudják a készülékek mikrofonját és a kameráját, hogy információt gyűjtsenek.

A Dagens Nyheter kezdeményezésére próbaszerűen elvégzett mérések nem szolgáltak perdöntő bizonyítékkal arra, hogy szisztematikus lehallgatási tevékenység folyik, és arról sem, hogy ki működtetheti a csapdákat. Ehhez további vizsgálatokra és elemzésekre lenne szükség - írta az újság szerdán.

Az Aftenposten című norvég lap néhány napja számolt be arról, hogy az oslói kormányzati negyedben lehallgatás jeleire bukkantak. A norvég hírszerzés (PST) már nyomoz az ügyben, és azt gyanítja, hogy "külföldi hatalom" áll az ügy hátterében. A svéd hírszerzés, a Sapo egyik szóvivője szintén arról számolt be, hogy foglalkoznak az üggyel.