Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

A svéd kormányt is lehallgathatták

2014.12.18. 06:35

A mobiltelefonok szisztematikus lehallgatására utaló jelekre bukkantak a svéd miniszterelnöki hivatal körzetében néhány nappal az után, hogy a norvég főváros központjában is lehallgatókészülékeket találtak a parlament és a kormányzati épületek közelében, írta az MTI.

A Dagens Nyheter című lap internetes oldala arról írt, hogy a stockholmi kormányzati negyedben feltűnően sok az úgynevezett IMSI-csapda. 

Az IMSI, vagyis a Nemzetközi Mobil Állomás Azonosító (International Mobile Subscriber Identity) segítségével el lehet téríteni a mobil- és az okostelefonok adatforgalmát, és még kikapcsolt állapotban is aktiválni tudják a készülékek mikrofonját és a kameráját, hogy információt gyűjtsenek.

A Dagens Nyheter kezdeményezésére próbaszerűen elvégzett mérések nem szolgáltak perdöntő bizonyítékkal arra, hogy szisztematikus lehallgatási tevékenység folyik, és arról sem, hogy ki működtetheti a csapdákat. Ehhez további vizsgálatokra és elemzésekre lenne szükség - írta az újság szerdán.

Az Aftenposten című norvég lap néhány napja számolt be arról, hogy az oslói kormányzati negyedben lehallgatás jeleire bukkantak. A norvég hírszerzés (PST) már nyomoz az ügyben, és azt gyanítja, hogy "külföldi hatalom" áll az ügy hátterében. A svéd hírszerzés, a Sapo egyik szóvivője szintén arról számolt be, hogy foglalkoznak az üggyel.