Gusztáv
3 °C
6 °C

Az amerikaiak végeztek az Iszlám Állam három magas rangú vezetőjével

2014.12.18. 20:41

Az Iszlám Állam (IS) elleni amerikai légi csapásokban meghalt a szélsőséges fegyveres szervezet három magas rangú vezetője – közölte az MTI. Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a Wall Street Journal üzleti lapnak adott interjújában csütörtökön nyilatkozott erről.

Dempsey azt mondta, hogy a terrorcsoport legfelsőbb vezetői köréhez tartozó tagjaival az utóbbi hetekben végeztek légitámadások Irak területén.

Ahmed Ali, a washingtoni székhelyű Háborús Tanulmányok Intézetének elemzője a lapnak nagyon jelentős eseménynek minősítette a három vezető megsemmisítését. Egyikükről, Mumtazról, akit Abu Muszlim al-Turmaninak is neveztek, azt mondta, hogy az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi legközelebbi és legmagasabb rangú tanácsadója volt. A második megölt vezető, Basi, akit Abd al-Basit Inad Allah Mullah Gaidnak is hívtak, az IS legmagasabb rangú katonai szakértője volt. A harmadik megölt iszlamistát Talibnak hívták, de Radvin Talib Hamdun néven is ismert volt.

Az amerikai elemző szerint az Iszlám Állam gyorsan új embereket állít az elesettek helyébe, a vezetők megölése ugyanakkor egy döntő eleme a szervezet elleni, jövő évre tervezett ellentámadásnak.

Martin Dempsey tábornok csütörtökön arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok vezette terrorellenes nemzetközi koalíció az utóbbi időben növelte az Iszlám Állammal szembeni erőfeszítéseit, és a jövő év elején offenzívát indítanak a terrorcsoport ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!