Ez a poszt a következő Percről percre része:

Ebből hogyan mászik ki Putyin?

Az orosz elnök évi rendes sajtótájékoztatóját tartja a Vörös tér közelében. Minden eddiginél feszültebb helyzetben kell győzködnie csaknem 1300 újságírón keresztül a világot arról, hogy Oroszország az Ukrajna miatti feszült külpolitikai helyzetben, az olajár és a rubel zuhanása közepette is képes megőrizni az egyensúlyt.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 8,4 ezer milliárd rubel a tartalék. Ezzel fedezni tudjuk a szociális kiadásainkat és biztosítani a gazdaság diverzifikációját – mondta Putyin. Igaz, euróban ez a pénzösszeg a 60 százalékát éri annak, mint tavaly.

  • Putyin a kérdések előtt folytatja az összefoglalót. Rátér a gazdasági helyzet rövid elemzésére. A gazdaság nőni fog, talán két év múlva. A növekvő világgazdaságnak szüksége lesz energiaforrásra – mondta Putyin, aki szerint azonban szükség van a nyersanyagkivitelre épülő orosz gazdaság diverzifikációjára.

  • Putyin kedvező makrogazdasági adatokkal kezdte. 148 milliárd dollár a kereskedelmi többlet, ez 13 százalékos növekedés. A munkanélküliség öt százalékos, a GDP 0,7 százalékkal nőtt. A mezőgazdaság rekordtermést hozott, a költségvetés többletet mutat, 1,2 milliárd rubelt – ez a GDP 1,9 százaléka. Csökken a halandóság, pozitív a természetes szaporulat is. A második gyermekek után nőni fog az anyáknak járó juttatás – ez új ingatlan vásárárlására vagy a gyermek oktatására használható fel. 429 ezer rubel jelenleg, ez tíz százalékkal nőhet.

  • Az elnök szóvivője elnézést kért a csúszásért, ígérete szerint hamarosan kezdődik a sajtótájékoztató. A terem már tele, mindenki Putyint várja.

  • Már javában zajlottak a kijevi tüntetések a tavalyi sajtótájékoztatón. Ekkor az első kérdést ukrán újságíró tehette fel. Akkor még nem üldözték el Viktor Janukovics ukrán elnököt, nem volt kelet-ukrajnai szeparatizmus és nem annektálta a Krímet Oroszország. Idén vajon lehet az első kérdező ukrán újságíró?

  • Négy óránál is hosszabb lesz a sajtókonferencia. Tavaly négy és fél órát tartott, de nincs pontos időkeret. A leghosszabb négy óra negyven percig tartott. Putyin szerint egy sajtótájékoztató olyan, mint a lakásátalakítás. Nem lehet befejezni, csak abbahagyni.

  • Az elnök mindeddig nem szólalt meg a rubel történelmi zuhanása kapcsán, ezért különösen nagy várakozás előzi meg a sajtótájékoztatót.

  • Ez nem a sajtókonferencián hangzott el, hanem a Putyin által még a Jelcin érából megörökölt kormányfőtől. Mihail Kaszjanovtól 2003 végén vált meg az elnök, a Jukosz elleni harc kezdetén. A volt kormányfő szerint Putyin vagy fokozni fogja a feszültséget, vagy kénytelen lesz mielőbb távozni és szabad választásokat biztosítani, amin nem lenne esélye. A következő elnökválazstás egyébként csak 2018-ban esedékes, miután tíz éve – 2012-es életbe léptetéssel – négyről hat évre növelték az elnöki mandátum hosszát.

  • Az orosz állami tévé megkérdezett pár újságírót, hogyan próbálja elérni, hogy az elnök rábökjön. Az MTI tudósítója óvatlanul felfedte a titkot: „Mindenki ügyeskedik, szépen felöltözik. Én például így. Látja, itt a kendőm, magyar, pontosabban erdélyi” – mondta Kegyes Csilla a Pervij Kanal híradójában.(1:28-tól)

  • Először 500, ma már csaknem 1300 újságíró regisztrálja magát a sajtókonferenciára. Mindenki trükközget, táblákat lenget vagy színes ruhában próbálja felhívni az elnök figyelmét, hogy feltehesse kérdését. A legjobb állítólag az ötödik sor közepe. Érkezési sorrendben ülnek le az újságírók, érdemes mielőbb átesni a klasszikus fémdetektoros, reptérihez hasonló átvizsgáláson.

  • A Kreml közelében lévő Kereskedelmi Központban tartott nagyszabású évenkénti sajtókonferencia hagyományát Vlagyimir Putyin teremtette meg. A Jelcin – vagyis inkább az egyre nehezebben beszámítható elnök körül állók – által hatalomra segített államfő 2001-ben tartotta az első sajtótájékoztatóját. 2008 és 2011 között volt olyan figyelmes, hogy ilyet nem tartott, bár akkor sem volt kérdés hogy a hatalom nála és nem az államfői címet viselő Dmitrij Medvegyev kezében van.