Aliz
6 °C
14 °C

Még hogy mi vagyunk a feljelentők országa? Hollandiában 6400-an jelentettek fel egy politikust

2014.12.18. 15:17

A marokkói bevándorlókkal szembeni uszító megjegyzései miatt vádat emelt csütörtökön Geert Wilders populista politikus ellen az ügyészség Hollandiában, írja az MTI.

A vádirat szerint a márciusban lezajlott holland helyhatósági választásokat megelőző kampányidőszakban a Szabadságpárt egyik hágai rendezvényén Wilders azt kérdezte követőitől:

- Több vagy kevesebb marokkóit akartok látni a saját városotokban és Hollandiában?

- Kevesebbet! - válaszolta a tömeg.

A politikus megígérte nekik, hogy erről pártja "gondoskodni fog". Akkori kijelentéseit követően mintegy 6400-an tettek feljelentést a holland pártvezér ellen.

A hatóságok diszkriminációval, gyűlöletkeltéssel és egy faji alapon megkülönböztetett csoport megsértésével vádolják az euroszkeptikus és bevándorlásellenes nézeteiről ismert Wilderst, aki a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a jelenleg legnépszerűbb holland pártot, a szélsőjobboldali Szabadságpártot (PVV) vezeti.

A holland államügyészség közölte, hogy a politikusoknak meglehetősen tág mozgásterük van nézeteik kifejtésére, hiszen ez a véleményszabadság része. Ugyanakkor ennek a szabadságnak a határait egyértelműen kijelöli a diszkrimináció tilalma.

Wilders láthatóan nem bánta meg korábbi kijelentéseit, csütörtökön ugyanis úgy nyilatkozott, hogy ő csupán az igazat mondta, "amit millió honfitársam gondol". A vádiratra reagálva pedig közölte, hogy az államügyészeknek inkább a dzsihadistákat kellene célba venniük helyette.

Wilderst, akit iszlámellenessége miatt folyamatosan halálos fenyegetések érnek és állandó rendőri védelem alatt áll, korábban már megvádolták a muszlimok diszkriminációja és idegengyűlölet miatt, az államügyészség 2007-ben azonban ejtette a vádakat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?