Árpád
-2 °C
4 °C

Magukra hagyták a 800 menekültet a tengeren

2014.12.21. 11:57

Péntek óta mintegy ezer illegális bevándorlót sikerült kimenteniük az olasz hatóságoknak Földközi-tengeren bajba került hajókról - közölte az olasz parti őrségre hivatkozva az MTI.

A szolgálat biztonságba helyezett mintegy nyolcszáz személyt, akik egy teherszállító hajó fedélzetén próbálták elérni Szicíliát, azonban az olasz sziget partjaitól mintegy száz tengeri mérföldnyire bajba kerültek. A vízi jármű a tengeren hánykolódott, miután a személyzet bekapcsolta a robotpilótát, és elhagyta a szállítóhajót. Az illegális bevándorlók ezután műholdas rádiótelefonon keresztül értesítették az olasz hatóságokat.

A parti őrség beszámolója szerint a mentőakciót különösen megnehezítették a rossz időjárási körülmények és a hajó nagysága. A vízi jármű hosszúsága elérte a hetven métert. A mintegy hat tengeri csomóval közlekedő hatalmas teherszállító helyzetét a Frontex, az Európai Unió külső határvédelmi ügynökségének egyik repülőgépe segítségével mérték be. Az illegális bevándorlók - köztük számos gyerek - az olasz parti őrségnek azt mondták, hogy Szíriából származnak, és Törökországból indultak útnak a dél-európai ország felé.

A hatóságok pénteken 194 szíriai menekültet helyeztek biztonságba. Az őket szállító mintegy harminc méter hosszú kereskedőhajó ugyancsak Törökországból tartott Olaszországba, amikor az ország partjaitól 240 kilométerre bajba került, és erről a görög hatóságok értesítették az olasz parti őrséget. A műveletbe a Triton-misszió egyik hajója is bekapcsolódott.

A Triton a Frontex illegális bevándorlást ellenőrző missziója, amely november elején indult és december végéig még a Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszióval párhuzamosan működik. Januártól a Tritonban részt vevő európai tagállamok egységei felügyelik majd az Észak-Afrika és Olaszország közötti partokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?