Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Allah Akbar, mondta a sofőr, majd a tömegbe hajtott

2014.12.22. 05:59

Allah Akbar kiáltással többször is járókelők közé hajtott egy feltehetően zavart elméjű autós vasárnap este a közép-franciaországi Dijon város központjában, tizenegy embert sebesítve meg, közülük kettőt súlyosan, írja az MTI.

Az eset egy nappal azután történt, hogy egy másik férfi ugyanezzel a kiáltással késsel támadt rendőrökre szombaton a nyugat-franciaországi Joué-les-Tours rendőrőrsén, és többeket megsebesített, mielőtt lelőtték. A Dijonban őrizetbe vett, 40 éves autós zavart elméjűnek látszik, ezért pszichiátriai kórházi megfigyelés alá helyezték. A férfi "homályos követelésekkel" állt elő, és azt mondta, hogy "tettét Palesztina gyermekeiért követte el".

Bernard Cazeneuve belügyminiszter az este a TF1 francia tévének nyilatkozva arról beszélt, hogy a dijoni autós támadó Joué-les-Tours-ba valósi (ahol a szombati támadás történt), áttért az iszlám hitre, és "igen titokzatosnak, ugyanakkor igen zavarodottnak is" tűnik. 

A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege, amely a szombati esetet vizsgálja, úgy vélekedett, hogy joué-les-tours-i merénylet a Szíriában és Irakban harcoló "Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport rendfenntartó erőket célzó támadásaira emlékeztet". A szombati támadás országszerte hatalmas visszhangot váltott ki, miután az Iszlám Állam többször is felszólította híveit arra, hogy hajtsanak végre "hitetlenek" elleni támadásokat Franciaországban.

A merénylő délután hatolt be az egyik joué-les-tours-i rendőrösre, az ügyeletes rendőrt az arcán késsel megsebesítette, majd két másik rendőrre támadt, azok a szolgálati fegyverükkel lelőtték. A megtámadott rendőrök súlyosan megsérültek, de nincsenek életveszélyben.

Az 1994-ben Burundiban született támadó - akinek köztörvényes bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel - attól a pillanattól kezdve, hogy belépett a rendőrőrsre, az utolsó leheletéig azt kiabálta, hogy Allah Akbar (Isten a legnagyobb). A titkosszolgálatok nem tartották megfigyelés alatt a támadót, testvérét viszont megfigyelték radikális nézetei és amiatt, mert egy időben csatlakozni akart a szíriai iszlamistákhoz, de végül nem utazott el Szíriába.