Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Kína segítséget ígért Oroszországnak

2014.12.22. 06:57

Kína készen áll arra, hogy a legutóbbi gazdasági nehézségek elleni küzdelemben segítséget nyújtson Oroszországnak, írja az MTI Vang Ji kínai külügyminiszter szavai alapján.

Amennyiben orosz oldalról igény mutatkozik rá, hivatalos keretek között segítséget fogunk nyújtani

− mondta a külügyi tárca vezetője a hét végén a China Daily című angol nyelvű napilapban. Vanh Ji mindenesetre úgy vélte, hogy Moszkva maga is képes megbirkózni a problémákkal. A lehetséges kínai segítségnyújtás részleteiről nem beszélt.

Az orosz rubel értéke egy év alatt az amerikai dollárhoz képest mintegy negyvenöt százalékkal esett vissza. Ennek az egyik oka az olaj világpiaci árának folyamatos csökkenése, Oroszország számára az energiaexport jelenti ugyanis a legfontosabb bevételi forrást. Másik oka az, hogy nyugati országok a Kremlnek a kelet-ukrajnai válságban játszott szerepe miatt gazdasági kényszerintézkedéseket vezettek be Oroszország ellen.

Peking és Moszkva szorosgazdasági kapcsolatokat tart fenn. A két ország már korábban is biztosított egymásnak kölcsönös támogatást szükség esetén.

Kína következetesen kivonja magát az oroszbarát szakadároknak és az ukrán kormányerőknek több hónapja tartó konfliktusából, és többször is hangsúlyozta, hogy a felek kezdjenek tárgyalásokat a kelet-ukrajnai válság békés rendezéséről.