Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Matuzsálem lett Tunézia új elnöke

2014.12.22. 22:40 Módosítva: 2014-12-22 22:41:19

Hivatalosan is megnyerte Tunéziában a szombati elnökválasztást Bedzsi Kaid esz-Szebszi. A szavazatok 55,7 százalékát begyűjtött politikus minden bizonnyal világrekordot döntött azzal, hogy győzelmét 88 évesen aratta. A verseny az első fordulóban eldőlt.

Így újul meg Tunézia

Az arab tavasz Észak-Afrika leginkább világi országában 2011-ben söpörte el Zine el-Abidine Ben Ali 1987 óta tartó hatalmát. Az elnöki posztot azóta csak ideiglenes államfőként gyakorolta a szombati választásokon vesztes Monszef Marzuki. A mindössze 67 éves politikust Ben Ali alatt is ellenzéki volt – Franciaországba menekült –, míg esz-Szebszi kormánypozíciót vállalt Ben Ali családi kapcsolatokkal átszőtt korrupciós rendszerében. A veterán karrierje persze nem a diktátornál indult: a Franciaországtól függetlenné vált Tunézia első önálló kormányának is tagja volt – írta a BBC.

Marzukit közvetve támogatta a mérsékelt iszlám Ennahda (Újjászületés Pártja), amely nem indított saját jelöltet. A párt inkább tízmilliós észak-afrikai ország déli részén erős: ezt jelzi, hogy épp abban a térségben voltak komolyabb tüntetések esz-Szebszi győzelme ellen tiltakozva. A rendőrség könnygázt is bevetett a tüntetők ellen. Az új elnök és Marzuki is nyugalomra szólított fel. A vereségét utóbbi elismerte, bár voltak fenntartásai a választás lebonyolításával kapcsolatban.

Az Ennahda volt az arab tavasz nagy nyertese, de a 2011 végi választásokon a várakozásokkal ellentétben nem szerezte meg az abszolút többséget. Kompromisszum született a szekuláris pártokkal arról, hogy az új alkotmány alapján új parlamenti választásokra kerül sor. 2014 októberében az Ennahda a második legerősebb lett, a győzelmet az esz-Szebszit támogató Nidaa Tounes (Felhívás Tunéziáért) szerezte meg.

A Ben Ali alatt parlamenti elnöki pozíciót is betöltő esz-Szebszi, aki 2011-ben rövid időre kormányfő is volt, gyakorlott technokratának vallva magát azt ígérte, „minden tunéziai elnöke” lesz.