Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyin legjobb barátai is Kijevvel barátkoznak

2014.12.22. 21:25

Hadiipari együttműködést írt alá a kazah elnök Petro Porosnekóval. Az ukrán államfőt látványosan megdicsérte Nurszultan Nazarbajev, ami jól jelzi, hogy Oroszország legközelebbi szövetségesei is aggódva figyelik a Kreml Ukrajnával kapcsolatos politikáját – mert idővel őket is érintheti.

Porosenko először azt az Alekszandr Lukasenkót fogadta, aki 20 éve vezeti az Oroszországgal laza államszövetséget alkotó Belaruszt. „Kérj bármit, egy nap alatt teljesítjük" – biztosította Porosenkót belarusz elnöke, akinek cserébe az ukrán elnök felajánlotta, hogy igyekszik közvetíteni közte és az EU -között a Keleti Partnerségen belül.

Lukasenko egyúttal ismét megerősítette, hogy kész „semleges területként” teret adni a tárgyalásoknak Moszkva és Kijev között. (Ahogyan ezt már szeptember elején is tette, amikor Moszkva és az EU képviseletének kíséretében Kijev tűzszüneti megállapodást írt alá a kelet-ukrajnai szakadár erőkkel – igaz, ennek kevéssé sikerült érvényt szerezni.)

Hangsúlyosabb azonban Nazarbajev kijevi tárgyalása, itt ugyanis konkrét megállapodások születtek arról, hogy a két ország energetikai, gépipari, űrtechnológiai és haditechnikai területen is együtt fognak működni – írta az ukrán elnök hivatalos oldala.

Szakadár helyett kazah szén

Ukrajna nem csak az orosz földgázimport miatt, hanem a kelet-ukrajnai szénszállítás akadozása miatt is energetikai válság van, így kiemelt jelentősége van, hogy Kazahsztán szénszállításról is megállapodott Ukrajnával. (Az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló szénmedencéből a fegyveresek nem akadályoznák a szállítást, ám Kijev nem akar a kezükre játszani a szénért fizetve.)

Az Oroszországgal közös Vámszövetségben lévő Kazahsztán és Belarusz már adta jelét az elmúlt hónapokban annak, hogy nincs ínyére a Oroszország politikája a volt Szovjetunió országait – orosz terminológiában a „közelkülföldet” – illetően.

Nazarbajev azt is megemlítette szeptemberben, hogy országa akár az Eurázsiai Gazdasági Közösségből is kész kilépni, ha függetlenségét valami veszélyeztetné. Nyilatkozatát az váltotta ki, hogy Vlagyimir Putyin sajátosan megdicsérte a kazah elnököt, amiért képes volt „államot létrehozni ott, ahol előtte sosem létezett.”

Porosenko két megbeszélésére egy nappal az eurázsiai gazdasági tanács találkozója előtt került sor. A moszkvai rendezvényen Nazarbajev és Lukasenko is ott lesznek.