Jácint
17 °C
31 °C

Putyin legjobb barátai is Kijevvel barátkoznak

2014.12.22. 21:25

Hadiipari együttműködést írt alá a kazah elnök Petro Porosnekóval. Az ukrán államfőt látványosan megdicsérte Nurszultan Nazarbajev, ami jól jelzi, hogy Oroszország legközelebbi szövetségesei is aggódva figyelik a Kreml Ukrajnával kapcsolatos politikáját – mert idővel őket is érintheti.

Porosenko először azt az Alekszandr Lukasenkót fogadta, aki 20 éve vezeti az Oroszországgal laza államszövetséget alkotó Belaruszt. „Kérj bármit, egy nap alatt teljesítjük" – biztosította Porosenkót belarusz elnöke, akinek cserébe az ukrán elnök felajánlotta, hogy igyekszik közvetíteni közte és az EU -között a Keleti Partnerségen belül.

Lukasenko egyúttal ismét megerősítette, hogy kész „semleges területként” teret adni a tárgyalásoknak Moszkva és Kijev között. (Ahogyan ezt már szeptember elején is tette, amikor Moszkva és az EU képviseletének kíséretében Kijev tűzszüneti megállapodást írt alá a kelet-ukrajnai szakadár erőkkel – igaz, ennek kevéssé sikerült érvényt szerezni.)

Hangsúlyosabb azonban Nazarbajev kijevi tárgyalása, itt ugyanis konkrét megállapodások születtek arról, hogy a két ország energetikai, gépipari, űrtechnológiai és haditechnikai területen is együtt fognak működni – írta az ukrán elnök hivatalos oldala.

Szakadár helyett kazah szén

Ukrajna nem csak az orosz földgázimport miatt, hanem a kelet-ukrajnai szénszállítás akadozása miatt is energetikai válság van, így kiemelt jelentősége van, hogy Kazahsztán szénszállításról is megállapodott Ukrajnával. (Az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló szénmedencéből a fegyveresek nem akadályoznák a szállítást, ám Kijev nem akar a kezükre játszani a szénért fizetve.)

Az Oroszországgal közös Vámszövetségben lévő Kazahsztán és Belarusz már adta jelét az elmúlt hónapokban annak, hogy nincs ínyére a Oroszország politikája a volt Szovjetunió országait – orosz terminológiában a „közelkülföldet” – illetően.

Nazarbajev azt is megemlítette szeptemberben, hogy országa akár az Eurázsiai Gazdasági Közösségből is kész kilépni, ha függetlenségét valami veszélyeztetné. Nyilatkozatát az váltotta ki, hogy Vlagyimir Putyin sajátosan megdicsérte a kazah elnököt, amiért képes volt „államot létrehozni ott, ahol előtte sosem létezett.”

Porosenko két megbeszélésére egy nappal az eurázsiai gazdasági tanács találkozója előtt került sor. A moszkvai rendezvényen Nazarbajev és Lukasenko is ott lesznek.