Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ukrajna feladja a tömbön kívüliséget

2014.12.23. 16:36
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Ukrajna tömbön kívüli státusának feladása csak kiélezi a szembenállást az ország délkeleti régióiban, Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő pedig úgy vélte, hogy Ukrajna a döntéssel katonailag Oroszország potenciális ellenségévé válik. Az ukrán parlament az ország tömbön kívüli státuszának feladásáról és a NATO-csatlakozáshoz vezető út megkezdéséről döntött, írja az MTI.

Szergej Lavrov kedden, az ukrán parlamentben elfogadott törvényre azonnal reagálva hangsúlyozta, hogy azzal Kijev olyan illúziót teremt, mintha az efféle jogszabályok elfogadása révén lehetséges lenne az ukrajnai mély belpolitikai válság rendezése. Ehhez azonban az orosz diplomácia vezetője szerint Kijevnek párbeszédet kell kezdenie Délkelet-Ukrajnával és valamennyi ukrán régió, politikai erő bevonásával gyökeresen át kell alakítania az alkotmányt.

A kijevi törvényhozás keddi döntését megelőzően Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a Facebook közösségi portálon bírálta az ukrán elhatározást. Közölte, hogy Ukrajna katonailag Oroszország potenciális ellenségévé válik. Barátságtalan lépésnek nevezte Oroszországgal szemben a kijevi döntést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) akkreditált állandó orosz képviselő.

Andrej Kelin a Ria Novosztyi orosz hírügynökség által szervezett videokonferencián kijelentette, hogy az ukrán parlament döntése növelni fogja a feszültséget a két ország viszonyában, és "elárulja, hogy a kijevi hatalom milyen irányba akarja terelni" Ukrajnát és az ukrán-orosz kapcsolatokat. Kelin szerint Ukrajna alkalmatlan a NATO-tagságra.