Fülöp, Evelin
EUR 394,82 Ft
USD 369,37 Ft
13 °C
27 °C

Karácsonyi dalokkal az iszlamizmus ellen

2014.12.23. 11:24

Hétről-hétre növekszik az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes - Pegida) elnevezésű német szervezet demonstrációin résztvevők száma. A Guardian tudósítása szerint míg a múlt héten 15 ezren, addig hétfő este már 17 500-an vettek részt a hagyományos felvonuláson, melyen karácsonyi dalokat énekeltek - mintegy demonstrálva Németország keresztány hagyományait.

A Lutz Bachmann politikai kötődés néléküli drezdai férfi által alapított szervezetet minden parlamenti párt szélsőjobboldalinak nevezi, de a dolog nem ilyen egyszerű. A Pegida ugyanis felháborodva utasítja el a náci jelzőt, mondván, hogy ők csak amiatt aggódnak, hogy a multikulti dogmák miatt elsikkadnak a hagyományos német értékek és tradíciók.

A német közvélemény többsége azonban úgy véli, a Pegida ugyanúgy politikai célokra használja fel az iszlamizmussal szemben élő aggodalmat, mint a szintén ellenérzéseit megfogalmazó evangélikus egyház szerint hétfőn a Stille Nachtot. A politikában a politizálással való vádaskodás mindig kicsit nevetségesen hat, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy Gerhard Schröder a Pegidával szembeni felzúdulás hullámtaraján akar visszaevickélni a tisztességes politikusok sorába. Az évek óta lényegében Vlagyimir Putyin lobbistájaként dolgozó, és a német közvéleményben a Krím orosz elfoglalása óta páriaként kezelt exkancellár ugyanis a hétfői tüntetés után felszólította a "tisztességes polgárokat" egy ellenmozgalom megalakítására.

A tüntetőkkel szemben - Drezda polgármesterével az élen - mintegy 4500 ellentüntető vonult fel antirasszista jelszavakkal, a Pegida pár száz fős nyugat-németországi társtüntetéseit pedig szinte elmosták a tízezres ellen-megmozdulások.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás