Olivér
4 °C
8 °C

Új csatornával kötik össze a két óceánt

2014.12.23. 09:02

Nicaraguában hétfőn ünnepélyes kapavágásal megkezdődött az új Panama-csatorna ásása - írja a BBC. Az Atlanti-és a Csendes-óceán között a kínai (hong kongi) Nicaragua Canal Development Investment elnevezésű konzorcium által épített átjáró az 1914-ben átadott társánál hosszabb, szélesebb és mélyebb is lesz: 278 kilométer hosszan szeli majd át a kontinenst, közben vízrendszerébe bevonja a San Juan-folyót, illetve az óriási Nicaragua-tavat is.

A projekt 40-50 milliárd dollárba fog kerülni, és az üzemeltetésére az NCDI 50 évre kapott koncessziót. 

A 2012-ben elfogadott tervvel kapcsolatban a szokásos viták folynak: a beruházást pártolók úgy érvelnek, hamarosan itt áramolhat át a világ áruszállításának 5 százaléka, és ez kiemeli az országot a szegénységből. A beruházást ellenzők viszont a borítékolható környezeti katasztrófától, a termőföldek kisajátításától féltik az országot, és kételkednek abban, hogy a projekt valóban akkora haszonnal jár, mint amekkorát a befektetők hirdetnek.

Magának a ceremóniának nem sok köze volt a vízhez: Omar Halleslevens alelnök egy szervizutat nyitott meg Managuában, ami 120 kilométerre van a csatorna tervezett nyomvonalától. A kevéssé szimbolikus helyszín jelzi, hogy a csatorna nem pusztán egy hosszú betonteknőt jelent: hamarosan megkezdődik két repülőtér, egy erőmű, illetve rengeteg egyéb kiszolgáló és szolgáltató létesítmény építése is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?