Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Mégsem az Iszlám Állam lőtte le a jordániai vadászgépet?

2014.12.24. 13:30

Az Iszlám Állam fegyveresei Szíria északkeleti részén szerdán lelőttek egy jordániai vadászgépet, amely az amerikaiak által vezetett koalíció légi támadásaiban vett részt - jelentette a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az emberi jogi szervezet közlése szerint a gépet a dzsihadisták fellegvárának tartott Rakka város felett érte találat, és a jordániai pilótát foglyul ejtették.

Jordánia megerősítette, hogy a szíriai légtérben lelőtték egyik harci gépét, amely részt vett a dzsihadisták elleni légi támadásokban.

Ez volt az első eset, hogy a koalíció valamelyik gépét az Iszlám Állam fegyvereseinek sikerült elpusztítaniuk. Szaúd-Arábia, Jordánia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek csatlakoztak a koalíció szeptember 23-án indított légi csapásaihoz, Katar csak logisztikai támogatást biztosít ezekhez a hadműveletekhez.

Washington szerint nem az Iszlám Állam volt

A Szíriában lezuhant jordániai harci repülőgépet nem az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet fegyveresei lőtték le - közölte szerdán az amerikai védelmi minisztérium területileg illetékes parancsnoksága.

A bizonyítékok azt jelzik, hogy az IÁ nem lőtte le a gépet annak ellenére, hogy ezt állítja - hangzik a Középső Parancsnokság (Centcom) Washingtonban kiadott közleménye, de nem részletezi, hogy melyek ezek a bizonyítékok, olvasható az MTI hírében. 

Előzőleg a név nélkül nyilatkozó amerikai illetékesek nem tudták megmondani, hogy a harci gépet lelőtték vagy műszaki hiba miatt zuhant le. A pilótát az IÁ elfogta, és képeket is közölt róla. 

A jordániai hadsereg szerint sem lőhette le a gépet az IÁ, mert az az adataik szerint anélkül zuhant le, hogy találat érte volna, a hiba pontos okát viszont a roncsok nélkül nem tudják megmondani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?