Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Mégsem az Iszlám Állam lőtte le a jordániai vadászgépet?

2014.12.24. 13:30

Az Iszlám Állam fegyveresei Szíria északkeleti részén szerdán lelőttek egy jordániai vadászgépet, amely az amerikaiak által vezetett koalíció légi támadásaiban vett részt - jelentette a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az emberi jogi szervezet közlése szerint a gépet a dzsihadisták fellegvárának tartott Rakka város felett érte találat, és a jordániai pilótát foglyul ejtették.

Jordánia megerősítette, hogy a szíriai légtérben lelőtték egyik harci gépét, amely részt vett a dzsihadisták elleni légi támadásokban.

Ez volt az első eset, hogy a koalíció valamelyik gépét az Iszlám Állam fegyvereseinek sikerült elpusztítaniuk. Szaúd-Arábia, Jordánia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek csatlakoztak a koalíció szeptember 23-án indított légi csapásaihoz, Katar csak logisztikai támogatást biztosít ezekhez a hadműveletekhez.

Washington szerint nem az Iszlám Állam volt

A Szíriában lezuhant jordániai harci repülőgépet nem az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet fegyveresei lőtték le - közölte szerdán az amerikai védelmi minisztérium területileg illetékes parancsnoksága.

A bizonyítékok azt jelzik, hogy az IÁ nem lőtte le a gépet annak ellenére, hogy ezt állítja - hangzik a Középső Parancsnokság (Centcom) Washingtonban kiadott közleménye, de nem részletezi, hogy melyek ezek a bizonyítékok, olvasható az MTI hírében. 

Előzőleg a név nélkül nyilatkozó amerikai illetékesek nem tudták megmondani, hogy a harci gépet lelőtték vagy műszaki hiba miatt zuhant le. A pilótát az IÁ elfogta, és képeket is közölt róla. 

A jordániai hadsereg szerint sem lőhette le a gépet az IÁ, mert az az adataik szerint anélkül zuhant le, hogy találat érte volna, a hiba pontos okát viszont a roncsok nélkül nem tudják megmondani.