Friderika
13 °C
29 °C

Karácsony napján bírálta az izraeli külügyminiszter a miniszterelnököt

2014.12.24. 10:17

 Izraelnek békeszerződésre, nem pedig a "status quo" fenntartására van szüksége a palesztinokkal kapcsolatos politikájában - idézte a Háárec című izraeli lap Avigdor Liberman külügyminisztert, aki bírálta Benjámin Netanjahu miniszterelnök álláspontját.

A Háárec című izraeli újság által szerdán idézett miniszter úgy véli: a kormányfőnek a fennálló helyzet megőrzésén, azaz a "status quón" alapuló elmélete megbukott, ehelyett békeszerződésre lenne szüksége - írta.

Diplomáciai cunami vár Izraelre

Egy kedd esti zárt körű tanácskozáson a jobboldali Iszrael Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártot vezető Avigdor Liberman kifejtette, hogy ha Jeruzsálem nem kezdeményez ezen a téren, akkor "diplomáciai cunami" vár Izraelre.

A külügyminiszter szerint a területek birtoklásáért folyó izraeli-palesztin viszály megoldható, egyezmény nélkül azonban a zsidó állam kapcsolata megromlik az európai országokkal, amelyek szankciókat rendelhetnek el Jeruzsálemmel szemben.

"Nézzék, mi történik Oroszországgal"

- mondta a Tel-Avivi Egyetemen folytatott üzleti-tudományos tanácskozáson Liberman, utalva a Moszkva elleni gazdasági szankciókra, amelyeket Ukrajna bizonyos részeinek megszállásáért mértek Oroszországra.

"Ma semmit sem tesznek, nincsenek kezdeményezések" - bírálta élesen Netanjahut a külügyminiszter, aki szerint "feltétlenül politikai egyezséget kell kötni, mégpedig nem a palesztinok vagy az arabok, hanem a zsidók miatt” - jelentette ki.

"Ez az európai és az amerikai kapcsolatok szempontjából fontos. Ha valaki nem tudná, az Európai Unió a legnagyobb piacunk mind az export, mind az import szempontjából" - szögezte le a politikus.

Liberman szerint tévedés azt hinni, hogy romló politikai viszonyok mellett meg lehet őrizni a jó gazdasági kapcsolatokat.

A politikus a jövő márciusi választásokra készülve felvázolta politikai programját, amely egyszerre irányulna a palesztin viszály és az arab országokkal ápolt kapcsolatok rendezésére, valamint az Izraelben élő arabok helyzetének megoldására. "Véget kell vetni mindenfajta konfliktusnak, és egyezségre kell jutni a környezetünkkel" - közölte Avigdor Liberman külügyminiszter.