Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Karácsony napján bírálta az izraeli külügyminiszter a miniszterelnököt

2014.12.24. 10:17

 Izraelnek békeszerződésre, nem pedig a "status quo" fenntartására van szüksége a palesztinokkal kapcsolatos politikájában - idézte a Háárec című izraeli lap Avigdor Liberman külügyminisztert, aki bírálta Benjámin Netanjahu miniszterelnök álláspontját.

A Háárec című izraeli újság által szerdán idézett miniszter úgy véli: a kormányfőnek a fennálló helyzet megőrzésén, azaz a "status quón" alapuló elmélete megbukott, ehelyett békeszerződésre lenne szüksége - írta.

Diplomáciai cunami vár Izraelre

Egy kedd esti zárt körű tanácskozáson a jobboldali Iszrael Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártot vezető Avigdor Liberman kifejtette, hogy ha Jeruzsálem nem kezdeményez ezen a téren, akkor "diplomáciai cunami" vár Izraelre.

A külügyminiszter szerint a területek birtoklásáért folyó izraeli-palesztin viszály megoldható, egyezmény nélkül azonban a zsidó állam kapcsolata megromlik az európai országokkal, amelyek szankciókat rendelhetnek el Jeruzsálemmel szemben.

"Nézzék, mi történik Oroszországgal"

- mondta a Tel-Avivi Egyetemen folytatott üzleti-tudományos tanácskozáson Liberman, utalva a Moszkva elleni gazdasági szankciókra, amelyeket Ukrajna bizonyos részeinek megszállásáért mértek Oroszországra.

"Ma semmit sem tesznek, nincsenek kezdeményezések" - bírálta élesen Netanjahut a külügyminiszter, aki szerint "feltétlenül politikai egyezséget kell kötni, mégpedig nem a palesztinok vagy az arabok, hanem a zsidók miatt” - jelentette ki.

"Ez az európai és az amerikai kapcsolatok szempontjából fontos. Ha valaki nem tudná, az Európai Unió a legnagyobb piacunk mind az export, mind az import szempontjából" - szögezte le a politikus.

Liberman szerint tévedés azt hinni, hogy romló politikai viszonyok mellett meg lehet őrizni a jó gazdasági kapcsolatokat.

A politikus a jövő márciusi választásokra készülve felvázolta politikai programját, amely egyszerre irányulna a palesztin viszály és az arab országokkal ápolt kapcsolatok rendezésére, valamint az Izraelben élő arabok helyzetének megoldására. "Véget kell vetni mindenfajta konfliktusnak, és egyezségre kell jutni a környezetünkkel" - közölte Avigdor Liberman külügyminiszter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?