István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Obama örül, hogy a Sony megemberelte magát

2014.12.24. 14:13

Barack Obama amerikai elnök örömét fejezte ki, hogy a Sony vezérkara meggondolta magát, és mégis bemutatják a mozikban a nagy vihart kavart Interjú című filmet. Igaz, nem 2000 vásznon, mint eredetileg tervezték, hanem csak 200-on, azok is mind művészmozikban, nem nagy multiplexekben. Obama azt mondta, büszke arra, hogy az USA a szólásszabadság és a művészi önkifejezés sérthetetlenségének hazája, és nem hagyja magát megfélemlíteni.

A film arról szól, hogy egy amerikai tévéstáb egy interjú ürügyén merényletet követ el Kim Dzsongun észak-koreai diktátor ellen. A bemutató ellen élesen tiltakozott Észak-Korea, majd néhány napja ismeretlen hekkerek feltörték a Sony szervereit, és rengeteg érzékeny adatot, belső levelezést, bemutató előtt álló filmek fájljait lopták el, azt követelve, hogy töröljék a premiert, különben mindent közzétesznek, amit csak letöltöttek. Sőt, a filmet bemutató mozik elleni terrortámadással, egy új 9/11-gyel is fenyegetőztek. A cég először belement az alkuba, aztán meggondolta magát, és mégis bemutatják a filmet.

Észak-Korea hivatalosan tagadta, hogy köze lenne a hekkertámadáshoz, de az FBI állítja, hogy bizonyítékai vannak az akció észak-koreai forrására.

A filmnek a botrány természetesen hatalmas reklámot csinált, az internetezők látatlanban felszavazták az IMDB mozis weboldal örökranglistájának élére, mint minden idők legjobb filmje.