Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Obama örül, hogy a Sony megemberelte magát

2014.12.24. 14:13

Barack Obama amerikai elnök örömét fejezte ki, hogy a Sony vezérkara meggondolta magát, és mégis bemutatják a mozikban a nagy vihart kavart Interjú című filmet. Igaz, nem 2000 vásznon, mint eredetileg tervezték, hanem csak 200-on, azok is mind művészmozikban, nem nagy multiplexekben. Obama azt mondta, büszke arra, hogy az USA a szólásszabadság és a művészi önkifejezés sérthetetlenségének hazája, és nem hagyja magát megfélemlíteni.

A film arról szól, hogy egy amerikai tévéstáb egy interjú ürügyén merényletet követ el Kim Dzsongun észak-koreai diktátor ellen. A bemutató ellen élesen tiltakozott Észak-Korea, majd néhány napja ismeretlen hekkerek feltörték a Sony szervereit, és rengeteg érzékeny adatot, belső levelezést, bemutató előtt álló filmek fájljait lopták el, azt követelve, hogy töröljék a premiert, különben mindent közzétesznek, amit csak letöltöttek. Sőt, a filmet bemutató mozik elleni terrortámadással, egy új 9/11-gyel is fenyegetőztek. A cég először belement az alkuba, aztán meggondolta magát, és mégis bemutatják a filmet.

Észak-Korea hivatalosan tagadta, hogy köze lenne a hekkertámadáshoz, de az FBI állítja, hogy bizonyítékai vannak az akció észak-koreai forrására.

A filmnek a botrány természetesen hatalmas reklámot csinált, az internetezők látatlanban felszavazták az IMDB mozis weboldal örökranglistájának élére, mint minden idők legjobb filmje.