Erzsébet
1 °C
4 °C

Újabb feketét lőtt le egy rendőr Amerikában

2014.12.24. 13:13

Újabb színes bőrű fiatalembert lőtt le egy rendőr a Missouri államban lévő Saint Louisban. A 18 éves fiatal pisztolyt fogott a rendőrre, aki ezután nyúlt fegyveréért - jelentették be a helyi hatóságok.

A rendőr helyi idő szerint kedden éjjel egy rutinellenőrzésen két gyanús emberre lett figyelmes. Közelebb ment hozzájuk, ekkor egyikük pisztolyt fogott rá. A rendőr rálőtt a színes bőrű fiatalra, halálosan megsebesítve őt. A hatósági tájékoztatás szerint "önvédelemről" volt szó. A másik ember eközben elmenekült a helyszínről.

Durvuló erőszak

A mostani incidens helyszíne Ferguson település közelében található, ahol Darren Wilson rendőr augusztus 9-én agyonlőtte a fegyvertelen, fekete bőrű, 18 éves Michael Brownt. Az eset nyomán augusztusban több hétig tartó zavargások törtek ki. Az illetékes bíróság ugyanis nem tartotta indokoltnak vádat emelni a rendőr ellen, s ez erőszakos tiltakozó megmozdulásokra sarkallta a helyi lakosságot.

Hasonló eset történt júliusban, amikor a rendőrök intézkedés közben New Yorkban egy illegális dohányárus halálát okozták. A 43 éves Eric Garner úgy halt meg, hogy a vele szemben eljáró rendőrök egyike tiltott fojtó mozdulattal a földre szorította, s az asztmában szenvedő és túlsúlyos Garner hiába könyörgött és jelezte, hogy nem kap levegőt. Az ügyben eljáró vádesküdtszék nem emelt vádat a fekete férfi halálát okozó fehér rendőr ellen.

Néhány nappal ezelőtt ezt az esetet akarta megbosszulni egy 28 éves fekete férfi, aki New York Brooklyn negyedében lelőtt két rendőrt. A gyilkos éppen körözés alatt állt, Baltimore-ból jött, ahol előzőleg meglőtte és súlyosan megsebesítette barátnőjét.

Ezután érkezett egy másik hír, amely szerint nem emelnek vádat az ellen a rendőr ellen, aki tavasszal agyonlőtt egy fekete bőrű férfit az Milwaukee városban. Christopher Manney volt rendőr áprilisban tizennégy lövéssel végzett Dontre Hamiltonnal. A tisztségviselő szerint Manney önvédelemből lőtte le a 31 éves férfit. A rendőr tanúvallomásában az áll, hogy Hamilton ellenállt a motozásnak, elvette tőle a gumibotját, és azzal ütötte meg Manneyt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?