Hedvig
4 °C
15 °C

Szülei vitték el öngyilkos terroristának a kislányt

2014.12.25. 20:06

A nigériai rendőrség csütörtökön rendhagyó sajtókonferenciát szervezett, melynek főszereplője egy 13 éves lány volt, akit a Boko Haram - minden szuperlatívusz nélkül - bestiális terrorszervezet december 10-i támadása során tartóztattak le. Ekkor egy Kano nevű város piacán robbantotta fel magát két lány, harmadik társuk viszont nem hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet. Ő mesélte el - többek között a BBC újságírójának - hogyan lett belőle muszáj-terrorista.

A lány története megdöbbentő: a saját szülei ajánlották fel a környéken rejtőzködő terroristáknak, akik rögtön a tárgyra tértek:

- Meg tudod tenni?

- Nem.

- Ha megteszed, akkor a mennyországba kerülsz.

- Nem, akkor sem bírom.

- Akkor lelövünk, vagy bezárunk egy sötét lukba.

A lány belátta, hogy ebből az alkuból semmiképpen nem fog jól kijönni, ezért elfogadta az "ajánlatot", de állítása szerint esze ágában sem állt felrobbantani magát. De a támadásban így is majdnem odaveszett, egyik társa felől érkező repeszek ugyanis megsebesítették. A mentők kórházba vitték, a ruháját lefejtő orvosok pedig elhűlve látták a testére erősített robbanószerkezeteket. Így került letartóztatásba, majd a sajtótájékoztatóra.

A BBC riportere észrevette, hogy nem volt jelen ügyvéd, így nem tudni, a történetből mennyit adott a lány szájába a rendőrség, és mennyi az igazság. De a 13 éves kamasz kálváriája nem egyedi eset - és itt nem csak két, cafatokra robbant társnőjére kell gondolni. Ugyanis a Human Rights Watch 30 beszervezett lánnyal készített, és pár hónapja publikált mélyinterjúiból kiderült, bár az iszlamisták rongynak nézik a nőket, azért előszeretettel bíznak rájuk férfitpróbáló véres feladatokat is.

A 2009-ben alapított Boko Haram a veterán Al-Kaida, és az idén üstökösszerű pályát befutó lévő Iszlám Állam mellett a legsikeresebb iszlamista terrorszervezetnek számít. A Boko Haram a központi hatalom drákói intézkedései ellenére is jól használja ki a gyarmati idők örökségét, a mesterséges államhatárok közé szorított törzsek ellentéteit, és Nigéria északi részén szép lassan megcsinálja a maga Iszlám Államát, és már át-átkirándul a szomszédos országokba is. Ehhez persze ezeket a vidékeket polgárháborús övezetté kellett változtatnia, számítások szerint idén kétezer emberéletet lehet a számlájára írni - köztük 176 diáklányt, akiknek az volt az egyetlen bűnük, hogy tanultak, és nem a mennyországba készültek.