Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Iszlám Állam: Törökország több katonai segítséget ígért Iraknak

2014.12.25. 20:53
A katonai segítségnyújtás, ezen belül főleg a kiképzési támogatás növelését ígérte Iraknak az iszlám szélsőségesek elleni harcban Törökország, amely november óta már rész vesz az iraki kurd önvédelmi erők (pesmergák) felkészítésében.

Az MTI szerint a két ország miniszterelnöke csütörtökön Ankarában megvitatta, miként növelhetnék együttműködésüket az iraki és szíriai területen terjeszkedő Iszlám Állam (IÁ) elleni harcban. Haider al-Abádi iraki miniszterelnök egyebek közt hírszerzési adatok megosztását és fegyvereket kért török kollégájától, Ahmet Davutoglutól, aki azonban kettejük közös sajtótájékoztatóján főleg a kiképzési támogatás növeléséről beszélt. Mint mondta, ezen a téren Ankara nyitott minden lehetőség megvitatására.

Az egész térség biztonsága a tét

Törökország jelezte, hogy a novemberben felkészíteni kezdett 150 pesmergán kívül segíthet kiképezni az iraki Nemzeti Gárda katonáit is. Az iraki miniszterelnök szerint lehetséges, hogy Törökország fegyvereket is szállít Iraknak.

Davutoglu szerint a részleteket a két védelmi minisztérium tárgyalja meg.

Haider al-Abádi személyében 2010 óta első ízben látogatott el iraki kormányfő Törökországba, amellyel évek óta feszült az arab ország viszonya. Irak eddig ellenezte, hogy az iraki kurdok Törökországon keresztül exportáljanak kőolajat, Abádi azonban most azt mondta, hogy a kormány is támogatja a kivitel növelését a kurdok által épített csővezetéken, mert ez az ország érdeke.

Az ankarai megbeszéléseken Abádi hangoztatta, hogy az Iszlám Állam nemcsak Irak és Törökország biztonságát fenyegeti, hanem az egész térségét, de az erőket egyesítve, a régió országainak támogatásával legyőzhető a terrorszervezet.

Az iraki miniszterelnök közölte: országa nem engedi meg, hogy területéről bármely terrorszervezet ártson Törökországnak. Ez utalás volt a Kurdisztáni Munkáspártra (PKK), amelyet Ankara továbbra is terrorszervezetként tart számon, s amely a török vádak szerint iraki területekről intéz támadásokat a török állam ellen.