Jolán
2 °C
4 °C

Könnygáz és botozás Hongkongban

000 TS-TS-Del6356318
2014.12.25. 11:48

Őrizetbe vettek a demokráciáért tüntető tizenkét embert a hatóságok Hongkongban csütörtökre virradó éjjel, miután a demonstrálók visszatértek az általuk korábban megszállva tartott egyik helyszínre.

A rendőrség csütörtöki közleménye szerint a tüntetők több utat eltorlaszoltak a kínai különleges közigazgatási övezet Mong Kok negyedében. A megmozdulást a rendőrök könnygázzal és botozással oszlatták szét. Az őrizetbe vett embereket egyebek mellett hivatalos személy elleni erőszakkal és személyazonosság igazolásával kapcsolatos kötelességek megszegésével gyanúsítják.

A közlemény szerint az oszlatásban két rendőr megsérült. A tüntetők sérüléseiről nem számoltak be a hatóságok.

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A diákok és aktivisták mozgalma akkor bővült területfoglalásokká, amikor a rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen. A mozgalom később megbénította Hongkong forgalmát, és az aktivisták szerint a polgári engedetlenség új korszakát hozta el a kelet-ázsiai metropoliszban, ahol a lakók egy része mindinkább tart a kínai központi kormány növekvő befolyásától.

December közepén a hatóságok felszámolták a területfoglalást, és őrizetbe vettek több mint 200 embert, amiért ellenszegültek a rendőri intézkedésnek. Az aktivisták akkor azt ígérték, új eszközökkel folytatják polgári engedetlenségi mozgalmukat a kormány ellen.