Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Összedőlt szenteste a gigantikus utcai installáció

2014.12.25. 20:33

Kínos malőr érte a belgiumi Mons várost, amely a csehországi Plzen mellett Európa Kulturális Fővárosa lesz 2015-ben: röviddel a fesztiválév kezdete előtt, 19 nappal az átadása után összedőlt az egyik fő látványosságnak szánt gigantikus szabadtéri installáció – írja az MTI.

Az egyik forgalmas belvárosi utcát 85 méter hosszan befedő, 16 méter magas installáció - egy különböző színű, fluoreszkáló falécekből álló építmény - központi része szenteste omlott össze. Csodával határos módon senkit sem temetett maga alá, de az utcát átmenetileg le kellett zárni a forgalom előtt.

A hatóságoknak egyelőre fogalmuk sincs, miért dőlt össze Arne Quinze 43 éves flamand művész The Passenger (Az utas) című műalkotása, és egyelőre azt sem tudni, hogy újjáépül-e az Európa Kulturális Fővárosa (EKF)-program január 24-i hivatalos megnyitójáig. A fesztivál szervezői szerint minden biztonsági előírást betartottak, a terhelési próba sem jelzett semmiféle problémát. A hatóságok nem zárnak ki semmilyen lehetőséget, a szabotázsét sem, mert a 400 ezer euróba (126 millió forint) kerülő projektért nem mindenki rajongott.

Monsban az EKF-program keretében több mint 300 kulturális projektet, köztük 20 nagyszabású kiállítást valósítanak meg 18 másik belga, illetve francia várossal, és 22 kulturális intézménnyel együttműködve. A Van Gogh au Borinage. La naissance d'un artiste (Van Gogh Borinage-ban: egy művész születése) című tárlaton 70 művet mutatnak be a németalföldi festőtől, aki 1878 és 1880 között a Mons melletti Borinage bányászfaluban élt és alkotott.