Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Összedőlt szenteste a gigantikus utcai installáció

2014.12.25. 20:33

Kínos malőr érte a belgiumi Mons várost, amely a csehországi Plzen mellett Európa Kulturális Fővárosa lesz 2015-ben: röviddel a fesztiválév kezdete előtt, 19 nappal az átadása után összedőlt az egyik fő látványosságnak szánt gigantikus szabadtéri installáció – írja az MTI.

Az egyik forgalmas belvárosi utcát 85 méter hosszan befedő, 16 méter magas installáció - egy különböző színű, fluoreszkáló falécekből álló építmény - központi része szenteste omlott össze. Csodával határos módon senkit sem temetett maga alá, de az utcát átmenetileg le kellett zárni a forgalom előtt.

A hatóságoknak egyelőre fogalmuk sincs, miért dőlt össze Arne Quinze 43 éves flamand művész The Passenger (Az utas) című műalkotása, és egyelőre azt sem tudni, hogy újjáépül-e az Európa Kulturális Fővárosa (EKF)-program január 24-i hivatalos megnyitójáig. A fesztivál szervezői szerint minden biztonsági előírást betartottak, a terhelési próba sem jelzett semmiféle problémát. A hatóságok nem zárnak ki semmilyen lehetőséget, a szabotázsét sem, mert a 400 ezer euróba (126 millió forint) kerülő projektért nem mindenki rajongott.

Monsban az EKF-program keretében több mint 300 kulturális projektet, köztük 20 nagyszabású kiállítást valósítanak meg 18 másik belga, illetve francia várossal, és 22 kulturális intézménnyel együttműködve. A Van Gogh au Borinage. La naissance d'un artiste (Van Gogh Borinage-ban: egy művész születése) című tárlaton 70 művet mutatnak be a németalföldi festőtől, aki 1878 és 1880 között a Mons melletti Borinage bányászfaluban élt és alkotott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?