Gusztáv
3 °C
7 °C

Túl giccsesnek találta az egyetem a karácsonyt, úgyhogy jól be is tiltotta

2014.12.25. 08:23

Megtiltotta az általa az ország hagyományaival összeegyeztethetetlen, giccses idegen ünnepnek tartott karácsony megtartását, és ahelyett propagandafilmek nézésére kötelezte hallgatóit egy egyetem Kínában - jelentette a helyi média csütörtökön az MTI szerint.

Az állami média jelentései szerint a Hszian városában működő Északnyugati Egyetem egy kampuszán

Iparkodjatok Kína kiemelkedő fiai és lányai lenni, mondjatok nemet a giccses nyugati ünnepekre

és

Álljatok ellen a nyugati kultúra terjeszkedésének

feliratú molinókat feszítettek ki.

A diákok pedig arról számoltak be, hogy kötelező jelleggel három órán át propagandafilmeket kellett nézniük karácsony napján, amelyek közül egy Konfuciusz kínai filozófusról szólt. A vetítések alatt a tanárok állítólag őrt álltak az ajtóknál, és senkinek nem engedték, hogy elhagyja a termet.

Az egyetem egyik pártbizottságának mikroblogján pedig arra szólították fel a diákokat, hogy "ne csodálják a külföldieket", és fordítsanak nagyobb figyelmet a hagyományos kínai ünnepekre.

"Az utóbbi években egyre több kínai kezdte komolyan venni a külföldi ünnepeket. Az ő szemükben a Nyugat fejlettebb, mint Kína, és az hiszik, hogy az ő ünnepeik elegánsabbak a mieinknél, sőt hogy a nyugati fesztiválok divatosak, a hagyományos kínaiak pedig idejét múltak" - panaszkodott a pártbizottság.

A Csöcsiang tartománybeli Vencsou városában a hatóságok az iskolákban és óvodákban tiltottak be mindennemű karácsonyi ünnepséget, és a tilalom betartását kiküldött felügyelők ellenőrzik. A város oktatási hivatala szerint a lépés célja, hogy szembeszálljanak a nyugati ünnepeket a kínaiak kárára övező "megszállottsággal".

A karácsony nem tartozik a hagyományos kínai ünnepek közé, de az ország nagyvárosaiban egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, különösképpen a fiatalok körében, akik közül egyre többen díszítik fel otthonukat és ajándékozzák meg egymást ez alkalomból. Ugyanakkor ez, illetve általában véve a fiataloknak a nyugati popkultúra iránti fogékonysága gyakran kelt visszatetszést a Kínai Kommunista Párt konzervatívabb vezetői köreiben.