Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túl giccsesnek találta az egyetem a karácsonyt, úgyhogy jól be is tiltotta

2014.12.25. 08:23

Megtiltotta az általa az ország hagyományaival összeegyeztethetetlen, giccses idegen ünnepnek tartott karácsony megtartását, és ahelyett propagandafilmek nézésére kötelezte hallgatóit egy egyetem Kínában - jelentette a helyi média csütörtökön az MTI szerint.

Az állami média jelentései szerint a Hszian városában működő Északnyugati Egyetem egy kampuszán

Iparkodjatok Kína kiemelkedő fiai és lányai lenni, mondjatok nemet a giccses nyugati ünnepekre

és

Álljatok ellen a nyugati kultúra terjeszkedésének

feliratú molinókat feszítettek ki.

A diákok pedig arról számoltak be, hogy kötelező jelleggel három órán át propagandafilmeket kellett nézniük karácsony napján, amelyek közül egy Konfuciusz kínai filozófusról szólt. A vetítések alatt a tanárok állítólag őrt álltak az ajtóknál, és senkinek nem engedték, hogy elhagyja a termet.

Az egyetem egyik pártbizottságának mikroblogján pedig arra szólították fel a diákokat, hogy "ne csodálják a külföldieket", és fordítsanak nagyobb figyelmet a hagyományos kínai ünnepekre.

"Az utóbbi években egyre több kínai kezdte komolyan venni a külföldi ünnepeket. Az ő szemükben a Nyugat fejlettebb, mint Kína, és az hiszik, hogy az ő ünnepeik elegánsabbak a mieinknél, sőt hogy a nyugati fesztiválok divatosak, a hagyományos kínaiak pedig idejét múltak" - panaszkodott a pártbizottság.

A Csöcsiang tartománybeli Vencsou városában a hatóságok az iskolákban és óvodákban tiltottak be mindennemű karácsonyi ünnepséget, és a tilalom betartását kiküldött felügyelők ellenőrzik. A város oktatási hivatala szerint a lépés célja, hogy szembeszálljanak a nyugati ünnepeket a kínaiak kárára övező "megszállottsággal".

A karácsony nem tartozik a hagyományos kínai ünnepek közé, de az ország nagyvárosaiban egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, különösképpen a fiatalok körében, akik közül egyre többen díszítik fel otthonukat és ajándékozzák meg egymást ez alkalomból. Ugyanakkor ez, illetve általában véve a fiataloknak a nyugati popkultúra iránti fogékonysága gyakran kelt visszatetszést a Kínai Kommunista Párt konzervatívabb vezetői köreiben.